Basic personligt

Daniels personliga blogg

Talarlistan just nu

Lagom kul att riksdagens feed laggar som satan och Aftonbladet bara visar testbild när Staffan Danielsson höll på att gråta sönder för att vi ju måste införa den här lagen, på grund av alla hot som han inte visste något om.

Jag kastade ett öga på talarlistan, och upptäckte en intressant fördelning. Bara tre stycken från ja-sidan (inklusive Allan ”yttre hot mot min vakenhet” Widman), och åtta stycken från nej-sidan. Det visar lite grand vilka som bryr sig om det här, och vilka som är så arroganta att de förutsätter att de kommer vinna ändå.

Karin Enström (m)

Anders Karlsson (s)

Alice Åström (v) – underbar

Peter Rådberg (mp)

Staffan Danielsson (c)

Allan Widman (fp) – fick till och med feedet att somna

Else-Marie Lindgren (kd)

Gunilla Wahlén (v)

Lage Rahm (mp) – mycket bra

Marianne Berg (v)

Mehmet Kaplan (mp) – fantastisk

Att alliansfolket ska ha så svårt att fatta att alternativet till den nuvarande FRA-lagen 1.01 inte är någon annan typ av massavlyssning av hela folket. Det handlar inte om vilken nämnd eller vilket råd som ett par år efteråt ska fråga FRA om de varit snälla. Går det inte in i huvudet på dem? Hur kan de vara så låsta vid att massavlyssningen faktiskt måste ske?

Lite live-info finns förresten via Jaiku och hos Rick.

Andra bloggar om: , , , , .

Annonser

juni 18, 2008 - Posted by | idioti, politik

3 kommentarer »

 1. Jag har postat detta på många ställen nu, PPs forum, Oscar, Paf, Felten, Jonas Öberg, Rick osv.. i syfte att få lite feedback, men utan resultat, så jag slänger in det här också..

  Jag fick nyss en idé om att både äta kakan och ha den kvar, en lösning om att både låta FRA få som de vill, samtidigt som man värnar svenskars integritet. Jag tror att detta kan behöva lite feedback från någon mycket insatt. Som sagt, iden trillade just in i mitt huvud och är inte genomtänkt mer än några minuter.

  Lösningen kan finnas i att införa några nya paragrafer i LEK (Lagen om Elektronisk Kommunikation). Låt säga att FRA får som de vill, allt gränsöverskridande kopieras till dem. Men låt säga att man samtidigt för operatörerna föreskiver kryptering och anonymisering där viss loggning tom. förbjuds. I princip att operatörerna tvingas i lag att skydda sina kunder från FRA. I praktiken skulle det innebära att varje internetuppkoppling sker över ett krypterat VPN till operatören, ett VPN där inga kopplingar mellan utgående IP och kundens IP får sparas. För vanligt surfande och chattande torde detta kunna fungera utmärkt. FRA kan se att information skyfflas runt, de får ju kopior på det som eventuellt går över gräns, men de ser bara den svenske operatörens IP och får aldrig veta kundens (det skulle ju inte gälla svenskar.. eller hur). Men hur blir det e-post, där vill man ju inte vara anonym för mottagaren, bara för utomstående?

  Utifrån ett strikt FRA-perspektiv, med de argument som framförts, så borde det vara svårt att argumentera emot ovanstående. IFPI, MPAA osv. lär dock gå fullständigt i taket. Men vaddå, när man ställer kombinationen av svensk säkerhetspolitisk signalspaning och hela befolkningens integritet emot sådana intressen så borde de inte ha särskilt mycket att säga till om.

  Låt nu höra lite feedback på detta, är jag helt fel ute?

  Kommentar av steelneck | juni 18, 2008 | Svara

 2. Bra tänkt, men det lär inte fungera. Det skulle kräva ganska kraftig kryptoutrustning hos varenda liten operatör som de svenska operatörerna peerar med.

  Eftersom routingen runt världen sker på IP-nivå spelar det ingen roll vilket protokoll som ligger ovanpå, så om det är mail, web, icq eller bittorrent gör ingen skillnad.

  Kommentar av Daniel Brahneborg | juni 18, 2008 | Svara

 3. Jag tror inte riktigt vi är överens nu. Mellan mig och operatören kommer inte FRA åt något, det är ju en fysisk förbindelse som defenitivt inte går över gränsen, och hos operaytören blir det öperatörens IP istället för mitt, och operatören blir i lag förbjuden att lämna ut mitt IP. De fick ju inte spana inåt, så det kan FRA inte ha något emot. Då blir jag anonym för FRA, de kan se trafiken, men bara operatörens IP. Förenklat sagt ”anonym proxy till folket”.

  Eller se t ex. storföretag med verksamhet i Kina, de har full åtkomst till internet genom sina vpn-tunnlar till moderbolagen i väst. Nog borde väl Telia, BB mfl. kunna åläggas att ha samma service till sina kunder.

  Eller tänk dig typ. tjänsten Relakks, mer eller mindre lagstadgat införd hos Telia, BB, ComHem osv..

  För hur vi än vrider och vänder på det måste vi alla hitta en lösning på både kryptering och anonymisering. Alternativet är ju att helt sluta använda Internet.

  Kommentar av steelneck | juni 18, 2008 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s