Analys utan analys

Jo, men det var ju trevligt att SvD har en massa artiklar om FRA-lagen nu, varav en är taggad som ”ANALYS”. Med versaler och allt. Där står om politiker som tvingas välja mellan partipiskor och sina väljare, som ju är de som har gett dem platsen i riksdagen från första början. Så långt är det ju bra, fast ungefär två veckor gammalt.

Sedan kommer man till slutet, och ett kort:

Uppfattningen i regeringen är att det nya spaningsverktyget behövs för att klara hotet från terrorismen.

Men alltså, vad hände med analysen nu då? Vilken terrorism? Att behöva se Charlotte Perellis ögonsminkning vart man än vänder sig? Att behöva höra vuxna människor skrika så de får hjärtattack bara för att en fotbollsspelare från ett land som man inte ens visste fanns, lyckades ta bollen från en annan fotbollsspelare (eller ”fotbollspelare” så att även de på fotbollförbundet förstår) från något annat land? Då håller jag med, det är olidligt, leder till ångest (framför allt sminkningen), bristande sömn, minskad produktivitet och kvalitet, och sakta men säkert en nedmontering av hela Sveriges industri. Ja, det måste stoppas. Men det kanske inte räknas som terrorism.

Och vaddå ”hot”? Vilket hot? När, mer exakt, har någon terroristorganisation uttryckt några planer för att attackera Sverige? Vad skulle de ha för motivation för det? Vi har ändå inga egna politiska åsikter längre, utan följer glatt i USA’s koppel. Ett attentat mot Sverige skulle ju vara som att försöka begå en militant statskupp genom att skjuta kassörskan på McDonalds där diktatorns dotter äter lunch. Kanske Inte Helt Meningsfullt, liksom.

Om man nu sitter som journalist på en så pass stor tidning och skriver om politik, är inte de här två sakerna värda att ta upp? Om det varken finns någon terrorism här, eller ens något hot om terrorism, är ju lagen per definition meningslös. Då är den ju enbart en enda stor kränkning på hela befolkningen, inget annat. Det är trevligt att gammelmedia nu har börjat få upp farten på artiklarna om det här, så att både allmänhet och politiker får veta vad det egentligen handlar om, men jag är fortfarande inte speciellt imponerad. För att anknyta till EM så känns det som om det är ett litet lag med 8-åringar som tränar 10 minuter i veckan som försöker spela i finalmatchen. Lite gulligt, men… bättre kan ni väl?

Nu ska jag se om jag har några vita byxor tills på onsdag. Vita skjortor och tröjor har jag gott om, och kan även låna ut en om projO inte hittar någon egen. 😉

Bra poäng hos Henrik Sjöholm.

Det senaste dygnet (lista från Emma för en stund sedan, vars länkomdöme jag litar på efter att ha kollat på åtmistone hälften själv): Peter J Olsson, Nihao Kenny, Blogge Bloggelito, Snowflakes in the Rain, Anders Mildner, Isobels text och verkstad, Piratjanne, Henrik Sjöholm, Folkpartiet i Nacka, Mina Moderata Karameller, Ur Hjärtat, ProjO, Onsdag, Drottningsylt, Janne Pettersson, WitchBitch, Rick Falkvinge, JörgenL, Enligt Min Humla, Osynliga bloggen, Mothugg, bloggen Bent, Anna Troberg, Henrik Alexandersson, Lakes Lakonismer, Sagor från livbåten, Tvivlar’s, Join Simon, Svensson, Enligt Min Humla, Basic Personligt, Kurvigheter, Ur Hjärtat, Alter Ego, El Rubio talar, Badlands Hyena, Kryptoblogg, En bokmal anfaller, samt många fler.

Andra bloggar om: , , , , , , .

6 kommentarer på “Analys utan analys

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s