Trygghet

Den  mest skrämmande kommentaren i intervjun med försvarsminister Sten Tolgfors statssekreterare, Håkan Jevrell i DN idag, tycker jag är ”vi har ett elektroniskt samhället och vi vill ha ett tryggt Sverige”.

Jo, men nu är det ju som så att det inte blir någon ökad trygghet med den här övervakningen, utan tvärtom. Det inlägg som Oscar Swartz skrev om det där med falsk trygghet för något år sedan passar ovanligt bra in här. Det är ju förvisso fint att vilja ha ett tryggt Sverige, men innan man genomför ett massivt brott mot grundlagen kanske man ska fundera på om det här är det effektivaste sättet. Dessutom, som någon bloggare skrev tidigare i veckan, så är det lustigt att man måste genomföra en så här stor operation med tanke på rikets säkerhet, när man samtidigt kan montera ner resten av hela försvaret, eftersom det inte finns minsta tillstymmelse till hotbild.

Jag får även en känsla av att han på något sätt tycker att själva elektronifieringen i sig är ett hot. Man är rädd för det man inte förstår, som sagt. Att de som tycker att Lex Orwell är bra inte på något som helst sätt förstår hur internet fungerar, är ju inte någon slump. Det har ju visat sig med alla kommentarer om folk som har fått förklarat för sig vad det här skulle få för effekter, ganska omedelbart har blivit negativa till lagförslaget. Hasse och Tage skrev att de tyckte att försvarsbudgeten skulle sättas till 25 kronor, till en blommig slips åt ÖB. Med tanke på inflationen så skulle det nog vara uppe i 10-20 gånger det beloppet nu, och i så fall räcka till ett exemplar av ”Internet för dummies”. Å andra sidan skulle samtliga personer i riksdagen behöva varsitt exemplar, men det kanske går att sno lite från pensionärerna eller nåt.

Andra bloggar om: , , . (Jag skippar medvetet Wall Of Blogs just nu.)

13 kommentarer på “Trygghet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s