Basic personligt

Daniels personliga blogg

Polisen i IT-industrins fotspår

Det hävdas ofta att IT-industrin är så ung och omogen, att om man byggde hus som vi bygger program så skulle hela civilisationen gå under när första hackspetten kom, och allt vad det är. Ja, ja.

Den organisation som så länge jag har brytt mig om vad de gör, alltid har legat 10-20 år efter just It-industrin, är den svenska polisen. Deras varianter på projektledning, produktionsmätning, feedbackloopar för att se vilka åtgärder som ger vilken typ av effekt osv, är ju helt patetiska. För att vända på första stycket: Om vi hade en poliskår som jobbade lika effektivt som vår IT-industri, hade samtliga brott klarats upp inom en vecka, brottsligheten varit stadigt nedåtgående, och allmänheten hade faktiskt hade något förtroende för dem.

Istället har vi en justitieminister som tycker att det är bra när poliser blir mutade, och en polisledning som motiverar poliser att jaga fortkörare i rusningstrafiken för att få fler brott att snabbt avfärda som lösta. Och som ringer Piratbyrån för att få råd i fildelningsfrågor, när de egentligen skulle ringa Antipiratbyrån. Full koll, jajamensan.

Rick postade häromdagen en ”jobbansökan” om att på konsultbasis hjälpa till att bringa lite ordning i IT-företag där säljare, utvecklare och testare pratar förbi varandra (säg ”Mac-klienten” till vem som helst som jobbade på Abalon på 90-talet, så får du se på en ny definition på smärta och ångest). Jag har ett bättre förslag. Sätt Rick som rikspolischef ett år. Eller, för delen, vilken jäkla programmerare som helst som har jobbat några år med olika projektmodeller. I jämförelse med den nuvarande ledningen har vi så absurt mycket högre kompetens att det är direkt pinsamt.

Varvid jag måste tillägga en sak. Det man lär sig när man går en IT-linje (vilket iofs gäller de flesta ingenjörslinjer) är inte att använda Microsoftprodukter, eller ens programmeringsspråk. Man lär sig inte operativsystem. Man lär sig inte ens det som det står att kursen ska handla om, som i mitt fall kompilatorer, datorgrafik osv. Man lär sig att analysera, strukturera och lösa problem. Allt det andra är bara distraktioner för att det inte ska bli så långtråkigt.

Länkar: Expressen, DN

Andra bloggar om: , , .

Annonser

juni 7, 2008 - Posted by | idioti, politik, problemlösning

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s