FRA har koll

För några år sedan skickade jag iväg en jobbansökan till FRA. Jag hade läst Simon Singhs Kodboken, och skrivit några små program för att knäcka enklare krypton. Det var superkul, så jag tyckte det var lika bra att söka. Att få betalt för att göra det man tycker är kul, är ju ett ganska trevligt sätt att leva på.

Jag fick inte jobbet. I sådana fall hade min roll i den här diskussionen kanske varit annorlunda, vem vet. Men det är inte det som är poängen med det här inlägget, utan något helt annat.

Det är ganska ofta som den här massavlyssningen försvaras med argument som att ”FRA’s databas, DEN är minsann HELT säker, jidder jidder bullshit”. Njae.

När man söker ett jobb och inte får det, så brukar arbetsgivaren vara snäll och skicka tillbaka alla handlingar. De kan ju kosta en del att skriva ut eller kopiera upp, så det är ju snällt. Så gjorde även FRA. Bortsett då från att de skickade tillbaka en annan killes handlingar till mig. Gudarna vete vart mina handlingar tog vägen, för de såg jag aldrig igen.

Ja visst, det är en annan del av FRA. Ja visst, det är inte lika hemliga saker. Men ändå. Det är som att se en råtta till entrén på ett sjukhus. Visst, det kanske är rent inne i operationssalen, men förtroendet för att de har full koll är borta.

Det är ganska kul att kolla på knuff.se numera. Det är fanimej konstant en hel spalt med bara inlägg om FRA, och hur korkad den här avlyssningen är. Skönt att det börjar röra på sig på riksdagsnivå i alla fall.

Andra bloggar om: , , , .

5 reaktioner till “FRA har koll

  1. Känns verkligen som en organisation jag vill anförtro mina hemligheter till. ”Allt som inte är av intresse förstörs” har jag läst. Visst. Den dag de lyckas fånga upp något av intresse kommer väl det att hamna i dokumentförstöraren av misstag…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s