Spyware från musikbranschen

Stim får ursäkta, men det finns inte en suck i universum att jag skulle installera deras spyware för att de ska kunna se vad jag lyssnar på. De är en del av en bransch som inte riktigt har visat sig speciellt pålitliga när det gäller mjukvara. Vaddå, är det orättvist att låta Stim bära lite ansvar för Sonys rootkitfiasko förut? Tja, kanske. Det är helt enkelt så att inte ett enda av de företag som pysslar med media har visat minsta tecken på att man som kund kan lita på dem. Sony kör med rootkit. Microsoft stänger av sina ”Plays For Sure”-servrar. Nästan alla (som vanligt förutom ungefär eclassical och NiN, för att jämföra äpplen och kaffekoppsdekorationer) vill ha antingen DRM eller vattenmärkning, för att tydligt visa att de hatar sina kunder och förutsätter att de är ”kriminella”. Förtroende måste förtjänas, det fungerar liksom inte att hela tiden krossa det, och sedan säga ”men NU kan ni lita på oss”. Jo men tjena.

Stim vill inte legalisera någon fildelning, om nu någon fortfarande trodde det. De fortsätter alltjämt sin jakt på att försöka kontrollera och övervaka vad kunderna gör, ingenting annat. Att dessutom basera betalningen på användande är ett så skumt tankefel att man bara blir ledsen. Sälj en produkt som jag vill betala för, istället för att försöka hitta på avgifter överallt där den enda motivationen är ”det är många som gör vad-det-nu-är, alltså ska vi ha X pengar för det, eftersom X * många = mycket”. Vi lever i en marknadsekonomi. Vill ni ha mina pengar, får ni erbjuda någonting i gengäld. Att komma gråtande och säga ”men vi fick ju mer pengar förut” räcker inte.

Om man nu bortser från att Stims spyware bara kommer finnas för Windows och ett år senare kanske för Mac, är en förutsättning för att jag ska installera någonting på min dator att det är open source. Ge mig källkoden, annars är jag inte intresserad. Dessutom under villkor så att vem som helst kan sprida den vidare, så att fler kan undersöka den för säkerhetshål och vad det nu kan vara. Därefter tar det inte många sekunder innan källkoden är ändrad så att den 24/7 rapporterar att jag bara spelar albansk folkmusik. Inte fel med det, men kanske inte inom Stims domäner. Varför? Som vanligt, ”därför att det går”, och för att jävlas med alla som envisas med att vilja avlyssna och bevaka oskyldiga människor bara för att tillfredsställa sina egna kontrollbehov.

Länk: DN

Andra bloggar om: , , , .

4 reaktioner till “Spyware från musikbranschen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s