Basic personligt

Daniels personliga blogg

Ljudböckerna går i musikens fotspår

Artikeln i DN om fildelningen av ljudböcker var lite rolig.

Först kommer Caroline Lagercrantz Nordstrand från Svenska förläggareföreningen, och säger att de inte vill göra samma misstag som film- och musikbolagen. Det är ju bra.

– Vi förstod tidigt att om vi inte försökte tillmötesgå konsumenterna blir det bara värre.

Men sedan fortsätter hon, på frågan om priset kanske är för högt:

– Det är dyrt att göra ljudböcker: det behövs skådisar, studio, redigering och så vidare. Innan vi har fått rutin på den här produktionen kommer de att kosta rätt mycket. Och innan priserna kan gå ner måste man få en etablerad marknad, men det är extra svårt om det piratkopieras så här mycket.

Sedan kommer Py Söderström på Elib och säger att de använder vattenmärkning för att försöka stoppa ”den illegala nedladdningen”, som är ”en väldigt allvarlig fråga”.

Naturligtvis kommer även standardlögnen, till slut.

– Men vår undersökning visar att bra, legala alternativ inte räcker. Det går inte att konkurrera med gratis.

Yup, ni har verkligen lärt er mycket.

Vattenmärkning är jättebra, ända tills någon lånar din dator eller MP3-spelare, eller den blir stulen, som tonåringens PSP för en vecka sedan.

Andra bloggar om: , , .

Annonser

maj 24, 2008 - Posted by | idioti, media, politik, teknik

5 kommentarer »

 1. […] denna utveckling. Eller? Är det så att artister, låtskrivare och andra kulturarbetare ser det som framsteg att fyra konglomerat i USA kontrollerar internet och de som använder sig av […]

  Pingback av opassande » Blog Archive » ACTA: Internet tillhör upphovsrättslobbyn | maj 24, 2008 | Svara

 2. Vattenmärkning är på sätt och vis sämre än DRM. Dels sänder det ut de gamla ”alla kunder är tjuvar”-vibbarna (ge era kunder lite cred nu — fatta att ni måste konkurrera med sånt som kvalitet och service, inte genom terror), dels så har vi rättssäkerhetsproblemet som du nämner.

  Om någon stjäl din dator och du har filer där som går att identifiera som dina. Så inte bara betraktas du som ohederlig och opålitlig, du riskerar också att kopplas samman med illegal spridning av filer du förskaffat legitimt om du inte lyckas skydda dem. Så jag kan bara hålla med dig.

  Så länge jag har något att säga till om på eClassical.com så kommer jag aldrig släppa in filer med vattenstämpel i vår butik av just de anledningarna.

  Vi tänker fortsätta konkurrera med gratis genom rimliga priser, bra service, och bra kvalitet på filerna.

  Hot om repressalier vittnar bara om att man inte litar på sin affärsmodell. Ser ni era kunder som kriminella så sök jobb inom kriminalvården i stället.

  Kommentar av Rikard | maj 24, 2008 | Svara

 3. De kan ju börja med att sälja ljudböckerna på format som folk vill ha.

  Om man vill köpa Harry Potters senaste får man 22 cd skivor. Vill man lyssna på den i musikspelaren eller mobilen är det ganska självklart att man drar ner den från tpb.

  Kommentar av Perty | maj 24, 2008 | Svara

 4. Just böcker i stället för musik och film öppnar för en annan infallsvinkel. Om någon går till biblioteket och lånar en bok (papper eller ljudbok) eller någon laddar ner den från nätet (kanske kopierad från biblioteket) vad är skillnaden? Även om biblioteken faktiskt har musik är det just böcker som de är bäst på. Upphovsmännen får väl inte betalt per utlånad bok? Om det lånas bocker från biblan eller nätet utgör väl ingen större skillnad?

  Kommentar av Tankspridd | maj 24, 2008 | Svara

 5. @Tankspridd, njae, alltså författarfonden får betalt per utlånad bok (dock inte en spänn om någon sitter på biblan och läser så klart).

  Du kan läsa en hetsig debatt om att biblioteksersättningen skulle kunna stå som modell för all nedladdning i kommentarerna på Mackan Anderssons blogg.

  Man kan ha synpunkter på hur författarfonden delar ut sina insamlade pengar naturligtvis. T ex utbetalas inga belopp under 1520 kronor, vilket motsvarar ungefär 1200 utlåningar per år. DVS alla författare vars böcker lånas ut färre gånger än 1200 står utan ersättning.

  Skulle Stims förslag med bredbandsavgift för viss nedladdning (inte uppladdning verkar det konstigt nog som) gå igenom kommer vi ser betydligt värre orättvisor när pengarna ska fördelas.

  Kommentar av Rikard | maj 25, 2008 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s