Kunskap och utmaning

Under gårdagens Shorinjikempopass pratades det mycket om utmaning i relation till ens kunskap, och vad som händer både när de matchar och när den ena är rejält större än den andra.

Det speciella med budo, till skillnad från att bara hoppa upp och ner hos Friskis & Fetish, är ju att nivån på utmaningen kan ändras så markant. Även den enklaste nybörjarteknik (uchi uke zuki) gick att skruva till och ändra förutsättningarna för, så att den var långt ifrån uppenbar även för de mer rutinerade i gänget. Därmed kan man känna att man måste pressa sin kunskap uppåt för att klara av uppgiften, precis lagom för att det varken ska bli långtråkigt eller omöjligt.

Att budo är en mental resa, som absolut inte har någonting med ”våld” att göra, blir alltmer uppenbart. Jag visste det till viss del redan innan jag började, men inte att det skulle vara så här genomgående och allmängiltigt. Den förbättrade fysiken och motoriken känns nästan som en bieffekt ibland.

Andra bloggar om: , , .

5 reaktioner till “Kunskap och utmaning

  1. Likheten mellan hur du beskriver budo som resa eller väg, och hur en bekant som numera ägnar sig åt löpning pratar om sitt springande, är slående.

  2. Löpning är en tråkig och plågsam tortyrform som jag praktiserar för att orka följa den tomma handens väg.

    Jag hatar att springa. Men vad gör man inte för att hänga med ungdomarna på karaten?!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s