Basic personligt

Daniels personliga blogg

Bättre avtal

Jag håller med Björn, låtskrivare ska kunna få betalt för sitt arbete. Absolut. Upphovsrätten är det dessutom inte någon vettig människa jag vet som vill ta bort, vilket är en helt annan sak än att uppdatera och förändra den för att passa den verklighet vi lever i.

Precis som Emma skriver så är det bara en fråga om vilka avtal låtskrivarna skaffar sig med artisterna som ska framföra låtarna i fråga, men det har ju ingenting med varken fildelning eller upphovsrätt att göra. Det är ren företagsekonomi, något som fler i mediabranschen behöver lära sig. Sedan är ju frågan om hur mycket de ska få betalt, och hur stor kopplingen ska vara mellan hur många gånger en viss fil har kopierats från ett ställe till ett annat, och hur mycket pengar låtskrivaren ska få.

Som programmerare är jag i en väldigt liknande situation. Vi är en begränsad, men ack så viktig del av vår respektive bransch. Samtidigt är framgången för de program vi skriver helt frikopplad från vår lön. Om ett nytt program inte säljer alls, eller, tack vare de tillägg och förbättringar man har gjort, säljer för mångmiljonbelopp, spelar i det korta perspektivet ingen roll. Jag får samma lön ändå. Däremot pressas jag att göra ett bättre jobb och göra en bra produkt som leder till stora intäkter, eftersom det tryggar min anställning och löneutveckling. I de situationer som det framgår vem eller vilka programmerarna är, bygger det dessutom ett varumärke som i sin tur leder till nya anställningar, konsultuppdrag, eller vad det nu är. Vilket betyder mer pengar.

Behöver Linus Torvalds oroa sig för att bli arbetslös? Knappast. Kommer artister fortsätta anlita Max Martin? Självklart. Samma problem, samma lösning. Det handlar om en löneförhandling med den part som drar in pengarna, inget annat.

Så sluta komma dragandes med ”det är så synd om oss som inte får några pengar”, när ni samtidigt bevisar att det finns massor med pengar i branschen, men er brist på inkomster helt och hållet beror på den egna inkompetensen. Förhandla bättre istället.

Andra bloggar om: , , , .

Annonser

maj 14, 2008 - Posted by | politik, teknik

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s