Basic personligt

Daniels personliga blogg

Problem med DNA-register

Ju fler inlägg av Liza Marklund jag läser, desto mindre inser jag att vi har gemensamt. Nu senast tycker hon att vi ska ha ett fullständigt DNA-register (tack guras för länken). Det skulle inte bli speciellt dyrt, och information om sjukdomar och sådant skulle inte finnas med. Lars Bodén på Västerbottens Folkblad har samma åsikt (tack Christian Engström). (Liza, kolla hur jag ger cred även för små saker som länkar, som jag till och med hade kunnat hitta själv. Ingen respekt för upphovsrätten, eller hur var det?)

Jättefint. Bortsett från att kraven från försäkringsbolag och andra skulle göra att mängden DNA sakta men säkert skulle öka för att även inkludera sådant. Det skulle ju inte direkt vara första gången privata intressen köper sig lagar och register för att förenkla livet för sig.

Plus då det där med att man lämnar DNA-spår överallt. Det är ju bra. Ända tills någon lånar lite av ens DNA som man har lämnat, för att binda en vid en brottsplats där man aldrig har varit. Lite brist på alibi, lite förfalskade skärmdumpar och email, och sedan kan man sätta dit folk hur man vill.

Frågan är inte hur mycket en flickas liv är värt. Frågan är hur mycket vår yttrandefrihet, rörelsefrihet och demokrati är värda, för det är snart inte mycket kvar av dem. Det kanske låter kallt, men enstaka våldsbrott är priset vi måste betala för att slippa leva under konstant övervakning.

Sedan är det lite lustigt att i Dagens Industri idag läsa om just Liza Marklund, och att hon (trots att alla stjäl hennes böcker på Pirate Bay) ligger på topp fem i Norden. Förutom en massa miljoner hon hade tjänat på en fastighetsaffär. Men… men… författare kan ju inte göra något annat än att skriva, så hur gick det där till?

Andra bloggar om: , , , , .

Annonser

april 15, 2008 - Posted by | politik

6 kommentarer »

 1. Det är helt vansinnigt hur folk tror att ökade register och bevakningar kan göra så att alla brott försvinner. Brott kommer alltid att begås på ett eller annat sätt.

  Det går inte !! att massa oskyldiga ska straffas för att få fast enstaka brottslingar.

  Det börjar kännas som att jag är med i någon science fiction film jag inte vill vara delaktig i.

  Kommentar av Linda Mpili | april 15, 2008 | Svara

 2. Linda: Speciellt inte när det är Disney som står som producent för den.

  Kommentar av Daniel Brahneborg | april 15, 2008 | Svara

 3. Ja Liza Marklund och Kalle Anka ser väldigt lika ut.

  Kommentar av Linda Mpili | april 15, 2008 | Svara

 4. Skönt med någon som orkar lyfta blicken en smula och faktiskt fundera på att det finns problem med ett nationellt DNA-register.

  Kommentar av maxelson | april 15, 2008 | Svara

 5. Linda: Hur hade du tänkt att jag skulle få bort den associationen från minnet varje gång jag ser Kalle hädanefter? Va? Va?

  maxelson: Tack. Jag föredrar helt enkelt att leva i ett samhälle där det är bättre att någon skyldig går fri än att någon oskyldig sitter i fängelse (eller avrättas!).

  Kommentar av Daniel Brahneborg | april 15, 2008 | Svara

 6. Tragiskt att denna hemska kvinna utnyttjar denna händelse för sin egen vinning och försök i att plocka popularitetspoäng i den offentliga debatten.

  Kommentar av Chefen | april 16, 2008 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s