Basic personligt

Daniels personliga blogg

Strateg och systembyggare

Hos knuff.se såg jag en länk hos bloggkoll-bloggen där man kunde få sin blogg analyserad. Det var för svårt att låta bli, så jag gav den länken till den här bloggen. Resultatet stämde lite för bra.

Strateger (NT)

“Hmm… Vilken intressant idé!”

Strategerna är de sanna tänkarna i ordets ursprungliga bemärkelse – ständigt sysselsatta med att studera, systematisera och bedömma idéer antingen i det egna huvudet eller i den yttre världen. Logisk analys av abstrakta idéer (”fildelning”…) är mums för strateger! Särskilt de introverta strategerna kan ägna så mycket energi åt sina tankar att de helt glömmer bort både världen och den egna kroppen (jag som ska vara med i triathlon… nej, kanske inte). De utåtriktade är ofta i full färd med att strukturera upp tillvaron eller andra människor istället. Strateger är också ofta mycket intresserade av ord och språk (”de” kontra ”dem”)- mästare på alfapet (mitt ex ville spela alfapet med mig, vilket hon vann ända tills jag fattade hur man skulle tänka, varpå hon åkte på storstryk, och sedan spelade vi aldrig mer) eller kunskapsspel. Och lika ofta riktigt jobbiga för andra genom att göra hårfin distinktioner mellan ord eller idéer.

Det som framförallt driver strateger är möjligheter – de kan därför ofta framstå som lite i det blå eller att tänka “för mycket”. Vill du få en strategs uppmärksamhet – pröva “hmm… det här var verkligen ett klurigt problem…”.

Systembyggaren (INTJ)

Systembyggaren drivs av deras inre visioner av hur saker skulle kunna vara bättre. De är mycket envisa, ofta på gränsen till tjurskalliga och högst individualistiska när det gäller saker de intresserar sig för (varför programmera i Java som alla andra, när det finns Ruby on Rails?). Och de intresserar sig framförallt för att utveckla smarta lösningar på komplexa och abstrakta problem (RSS/Ping… *host*). Det gamla vanliga sättet att göra saker tråkar ut dem snabbt, de söker istället efter en egen väg och prövar nya vinklar. Detta är typen för vilka det omöjliga endast tar lite mer tid.

De motiveras av sin egen inspiration och har svårt att motiveras på grund av yttre tryck (det är inte helt lätt att vara min chef). Därför har de mycket svårt att trivas med rutinarbete som inte innefattar tydliga utvecklingsmöjligheter. Så snart de kan något vill de vidare. De har ofta tillgång till en enorm inre drivkraft och energi som kan få dem att arbeta i princip dygnet runt utan mat och vila om de är i färd med att utforska eller utveckla någonting spännande.

För människor som träffar en Systembyggare slås de ofta av deras ofta opersonliga framtoning (jag som alltid översvämmas av babes på krogen… nej, kanske inte) som kommer sig av deras analytiska talang. Deras allra främsta talang är dock deras inåtriktade kreativitet – ständigt i färd med att upptäcka mönster och möjligheter bakom den något torra fasaden.

Annonser

april 12, 2008 - Posted by | bloggar, teknik

2 kommentarer »

  1. För min del så blev det totalfel… För varje påstående så är det typ nej, nej, nej, nja kanske, nej, nej och såvidare…

    Eller så är jag helt Schitzo…

    Kommentar av Johan | april 12, 2008 | Svara

  2. […] bloggar också. […]

    Pingback av Vad är din blogg för typ då… | Bloggtidningen | april 12, 2008 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s