Basic personligt

Daniels personliga blogg

Computer Sweden har inga journalister

Dagens ledare i Computer Sweden bekräftar en teori jag har haft ett tag: De har exakt noll personer i någon form av styrande position som har någon som helst form av journalistutbildning.

Trots Sverker Brundins text för ett tag sedan om att just den tidningen verkligen förstår fildelningen och att den inte kan stoppas, går de nu på ledarplats ut med en text som mest ser ut att vara skriven av mediabolagen själva. De tycker att det krävs tre saker för att stoppa fildelningen (varför man nu skulle vilja det): högre risk att bli upptäckt, högre straff, och ett ändrat rättsmedvetande.

Då tar vi det hela en gång till.

För att öka upptäcktsrisken krävs en total övervakning av internettrafiken, till astronomiska kostnader. Som du som bredbandskund kommer få betala. Detta inkluderar anonyma tips till journalister. Att man som journalist inte inser att allt deras gnäll om att skydda sina källor inte är värt flasklock när de samtidigt säger att allas kommunikation ska övervakas, är närmast tragiskt. Därav rubriken på det här inlägget.

Högre straff? De tycker alltså att det är rimligt att man får högre straff för att ha låtit någon annan få lyssna på en ny skiva man har hittat än om man misshandlar och våldtar personen ifråga? Smakfullt, verkligen.

Det enda jag kommer att tänka på när det gäller det där med rättsmedvetandet är ett gäng 80-åriga gubbar som står kutryggiga och bankar käppen i marken och tycker att det är skamligt att dagens ungdom inte har hatt på sig längre.

Observera förresten ordvalet. Vi ska ”sympatisera med upphovrättsägarnas intressen”. Upphovsrättsägarna. Inte upphovsmännen. Låtskrivare, artister, skådespelare och andra skiter de i. Det är mediabolagens intressen som ska skyddas. Att skydda upphovsmännen är nämligen mycket svårare, för då gäller det varenda person som bloggar eller lägger ut bilder och filmer på nätet. En sådan apparat skulle bli helt ohanterlig. Istället ska det snabbt och smidigt slussas pengar till mediabolagen, som om de är snälla ger några procent till de som för tillfället ligger på svensktoppen. Speciellt rättvist är det ju inte.

De avslutar med att fråga ”hur länge det dröjer innan branschen tar till sig sätt att göra affärer som fungerar i nätvärlden”, vilket är det enda vettiga i den där texten. Vi har väntat i 10 år, och det har inte hänt någonting. iTunes jadda jadda, men de flesta skivbolag tror fortfarande på DRM, för att inte tala om filmbolagen. Problemet är att de inte tror på internet, utan behandlar det som en tonåring som är tvungen att äta broccoli. ”Ok, jag tar lite grand, så slutar mamma gnälla”. Den attityden märks, tro inget annat.

Andra bloggar om: , , , , .

Annonser

april 2, 2008 - Posted by | idioti, media, politik, teknik

4 kommentarer »

 1. Jag tror att du misstolkar den där ledarartikeln. Ingenstans i den står det att det är önskvärt att stoppa fildelningen, utan den beskriver någorlunda objektivt vad som skulle krävas för att stoppa den. Man kan vara entusiastisk fildelare själv och räkna upp precis samma tre saker för det.

  Du hittade åtminstone ett vettigt påstående på slutet. Det antyder att ledarskribenten inte nödvändigtvis står på fiendesidan. Läs om artikeln och se efter om den skickar inbördes motstridiga signaler någonstans.

  Kommentar av Anders Andersson | april 2, 2008 | Svara

 2. Sant, den går att läsa på det sättet också. Det var nog formuleringen ”hävda sin rätt” på slutet (och några till), plus alla deras tidigare artiklar som fick mig att uppfatta den som att de fortfarande var på skivbolagens sida.

  Jag får samma vibbar som med broccolin. Något i grunden hemskt, men som accepteras under protest. De _vill_ stoppa fildelningen, även om de inser att det inte går.

  Kommentar av Daniel Brahneborg | april 2, 2008 | Svara

 3. […] en debattartikel på Fjärde sidan på Expressen. Basic personligt kommenterar det också, samt totalsågar en av de där, vad man nu helt enkelt får konstatera, helt inkompetenta ledarna på Computer Sweden. Christian […]

  Pingback av opassande » Blog Archive » Man ska aldrig sluta att ifrågasätta | april 2, 2008 | Svara

 4. IDG vart jätteförvånade över mina svar jag gav till de frågor de ställde när jag sa upp min prenumeration för drygt två veckor sedan.

  IDG: ”Varför vill du säga upp den?”
  Jag: ”Ni skriver mest en massa skit. Antingen är det bara 4 sidors pro-microsoft skit som inte intresserar mig, eller så är det om nåt för chefer som inte intresserar mig eller så skriver ni skit om the pirate bay i synnerhet och pirater i allmänhet. Sen har ni för jävla mycket reklam med”
  IDG: ”Vi har ingen särställning till microsoft…”
  Jag: ”visst visst…*klick*”

  Den tidningen är ett skämt för det mesta, dock är Oscar Swartz kolumner väl värda att läsa (dock inte tilräckligt för att man ska ha kvar prenumerationen) och Peter Larssons reportage är väl författade.

  I övrigt är det fan som att läsa PC för alla…fast det är sämre.

  Kommentar av SixDays | maj 9, 2008 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s