Basic personligt

Daniels personliga blogg

Skivbolagens eget fel

Sydsvenskan visar sig ovanligt neutral och fördomsfri idag, när de har frågat 100 svenska musiker om fildelning. De försöker reda ut om skillnaden i åsikt beror på generation eller något annat, men det är några andra saker som jag själv tycker är intressant.

38 procent tycker att fildelandet ska släppas fritt, men det är 59 procent som har fildelat själva. Hur resonerar alltså de där övriga 21 procenten? ”Jag är ju artist, så jag står över lagen och får göra vad jag vill”? Eller är det bara ren dubbelmoral, i att de tycker att de kan fildela andra artisters musik men vill att det ska bli förbjudet att fildela just deras? Med tanke på attityder till fortkörning och olika typer av narkotika lutar jag personligen åt det förra, faktiskt.

Det är också intressant hur många det är som är sura på skivbolagen, speciellt när de låtsas att de framför artisternas talan. Uppenbarligen gör de inte det alls, utan bara sin egen. Om det sedan beror på att de som vanligt hatar och inte förstår ny teknik, precis som de har gjort sedan radion kom, eller om det är för att det sitter fast i en affärsmodell som de är för tröga för att ha vett att ändra, kan man ju diskutera. I vilket fall som helst blir den gemensamma faktorn ”brist på kreativitet”, vilket är väldigt lustigt.

En av musikerna säger:

Jag tror att alla musiker måste kuta till riksdagen och ta tag i de där politikerna.

Jaha, och vad vill de alltså att de där politikerna ska göra? Förstår de inte att deras önskan att det ska bli ”lättare att komma åt fildelarna” innebär ett förlorat privatliv? Inga krypterade tunnlar för folk som jobbar hemifrån, inga bankaffärer över internet, osv. Vi är massor med människor som går ut öppet och säger att det inte är ett rimligt pris för att rädda skivbolag som till och med artisterna själva anser redan har dött, men det är väldigt få som vågar gå ut med att de tycker att det är värt det. Alla gömmer sig bakom svepande meningslösheter som ”ta tag i politikerna”. Om de inte pratar klarspråk för att de inte vågar, inser de då inte att det någonstans är något fundamentalt fel i det?

Även hos Aftonbladet, DN.

Andra bloggar om: , .

Annonser

mars 30, 2008 - Posted by | media, politik, problemlösning

11 kommentarer »

 1. Vadå rädda skivbolagen? Vi pratar om upphovsmännens rätt att äga det material de själva producerar. Ni fildelare slirar alltid omkring bland argumenten. Eller agrument förrsten. Infantil dravel. Jag tycker för övrigt att programmerare borde jobba gratis. Det är överbetalda, överskattade och lata.

  Kommentar av Peter | mars 30, 2008 | Svara

 2. Peter: Tack för dina sakliga och väl underbyggda argument. Det är trevligt att man kan föra en vettig diskussion utan att det går över till personangrepp.

  Om nu privatliv inte har någon betydelse för dig, ber jag dig göra ett par saker: Installera webcams i ditt sovrum, din dusch och din toalett, och publicera löpande alla dina bankaffärer och inkommande och utgående mail.

  Du vill inte ens gå ut med ditt fullständiga namn. Hur var det där med att stå för sina åsikter och inte vilja ha något privatliv?

  Kommentar av Daniel Brahneborg | mars 30, 2008 | Svara

 3. […] som kommenterar: Basic Personligt | […]

  Pingback av opassande » Blog Archive » Klart musikbranschen lyssnar på andras musik | mars 30, 2008 | Svara

 4. ”Jag tycker för övrigt att programmerare borde jobba gratis. Det är överbetalda, överskattade och lata.”

  Bra, Precis som för musikarbetare!
  Det gäller att använda sig av exempel så de själva förstår.

  ”Om nu privatliv inte har någon betydelse för dig, ber jag dig göra ett par saker: Installera webcams i ditt sovrum, din dusch och din toalett, och publicera löpande alla dina bankaffärer och inkommande och utgående mail.”

  Kan du utveckla, vad har detta med någonting att göra?
  Kanske skenade du iväg i tankarna lite för fort?

  Kommentar av Göran | mars 30, 2008 | Svara

 5. Är det inte lustigt hur musiker alltid betraktar sig som upphovsmän, trots att de nästan alltid har sålt sina rättigheter? Och dessutom är det väl inte så mycket musik som är helt unik; särskilt inte idag. Allt bygger på tidigare verk — vårt kulturella allmängods sedan tusentals år.

  Och vadå kuta till riksdagen? Riksdagen är vår lagstiftande församling. De vill alltså ha nya lagar, som (tydligen) skall *tvinga* oss konsumenter att köpa deras plastbitar? Skall månne hemvärnet samla ihop oss och under vapenhot tvinga in oss i borttynande skivbutiker?

  För övrigt noterar jag att jag tydligen har lyckats klippa kontakten med det moderna musiklivet — jag kände bara igen ett halvdussin av namnen. Bra!

  Kommentar av Björn Felten | mars 30, 2008 | Svara

 6. Pter, du bevisar bara att du har noll koll. Kolla in vad open source är, nämligen gratis programvara! och det finns många bolag som tjänar pengar på det!

  Dessutom, när har artisterna ägt det de producerar? Det finns många, många artister som har varit mer eller mindre livegna i skivbolagen. Varför får artisterna t.ex. endast 5% av cd-priset?

  nej, det är dags att skivbolagen växer upp och upptäcker att de kan tjäna pengar på internet, för som Daniel skrev, det var exakt samma diskution när radion kom. Då ville skivbolagen förbjuda den.

  Kommentar av Martin | mars 30, 2008 | Svara

 7. Göran: Antingen stoppas fildelning, eller så har vi ett privatliv. Det finns inga mellanting.

  Kommentar av Daniel Brahneborg | mars 30, 2008 | Svara

 8. > “Jag tycker för övrigt att programmerare borde jobba gratis. Det är överbetalda, överskattade och lata.”

  > Bra, Precis som för musikarbetare!
  > Det gäller att använda sig av exempel så de själva förstår.

  Då har du löst problemet. Så ni musiker kommer också att bara ta betalt för saker ni gör på uppdragsbasis (samt söka er till arbetsuppgifter om ni inte får tillräckligt betalt istället för att gnälla), och normalt skänka bort saker ni inte skapar på det sättet (Open Source/Creative Commons). Och börja hjälpa privatpersoner med piratkopior, eftersom ni i framtiden bara kommer att jaga kommersiella piratkopierare. T.o.m. Microsoft har ju gjort ett medvetet val att tillhandahålla vissa uppdateringar gratis till folk med piratkopior.

  Finns mycket få programmerare som får betalt som en direkt funktion av hur mycket deras program används (royalty). Däremot finns det mycket få bra programmerare som inte släpper programmeringsalster för fritt bruk.

  Nu har du bara uppdraget att övertyga skivbolagen att ändra villkoren. Lycka till, Göran, vi litar på dig.

  Kommentar av Allan | mars 30, 2008 | Svara

 9. Vad är det här för skitsida? Vem är det du vill nå ut till och varför?

  /Standard

  Kommentar av standardavvikelse | mars 31, 2008 | Svara

 10. Bra! Bort med dom blodsugande storbolagen till utdöende dinosaurier. Ju fortare vi blir av med dom dess bättre. Fortsätt piratkopiera!

  Vi ses på torrenttrackern!

  Kommentar av Ralph Göthe | mars 31, 2008 | Svara

 11. det spelar ju ingen roll om man laddar ner eller inte, det finns ju ingen som kan göra något som stoppar det ändå!

  Kommentar av Erik Magnusson | april 1, 2008 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s