Basic personligt

Daniels personliga blogg

Struntprat om upphovsrätten

I dagens Computer Sweden var en debattartikel av Hans Wallmark och Mats Johansson. Det var nästan världsrekord i lögner, överdrifter och logiska kullerbyttor, så jag höll på att sätta lunchen i halsen.

För att säkra upphovsrätten på internet krävs flera åtgärder.

Nej, på internet kan man inte ”säkra” någonting. Mediabranschen försöker få korkade politiker att tro att det finns tekniska hjälpmedel som gör att någon kan få betalt varje gång någon spelar upp en låt, tittar på någonting, läser en text, eller vad det nu är. Det är en lögn.

Det gäller att kombinera integritet med en ordning som gör att den som skapar har rätt att skörda frukterna av sitt arbete.

Till att börja med är det ingen som hindrar någon att sälja vare sig musik eller något annat på nätet, och det fungerar både för NiN, Radiohead, Loreena McKennitt och en massa andra. Sköra på, det är ingen som hindrar er. Däremot gör kravet på integritet att alla former av filtrering, censurering, övervakning och annat går tvärbort.

Runtom i Europa har upphovsrätten stärkts och det finns en växande insikt om den kreativa ekonomins betydelse.

Fildelningen är i stort sett lika stor i resten av Europa, oavsett vilka lagar som finns. Självklart har ”den kreativa ekonomin” stor betydelse, men att sätta likhetstecken mellan det och att alla överföringar ska spåras och beläggas med ekonomiska kostnader är ganska långsökt. Ta mjukvara t.ex., där det går allt mer mot öppen källkod. Upphovsrätten är respekterad till fullo, men det betyder inte att Linus får pengar för varje Linuxinstallation som sker.

Upplevelsebranschen – film, musik, litteratur, medier och dataspel – växer på många håll snabbare än andra sektorer. En fungerande rättsordning ger ytterligare stöd och stadga till en redan positiv utveckling.

Det här är så magstarkt att jag mår illa. De erkänner själva att mediabranschen går bra, vilket kan ses i varenda pressmeddelande senaste tiden om att både biobesök och annat är på väg upp. Trots det ska vi montera ned allt vad privatliv och demokratiska principer heter för att införa en fasciststat, något som man bara behöver titta på USA för att se att det inte fungerar och enbart leder till missbruk.

Enmansutredaren Cecilia Renfors har lämnat ett förslag som fått tummen upp från åtskilliga branschföreträdare även om en oproportionerlig uppmärksamhet visats kritikerna.

Snyft, snyft. Det är ju jättetaskigt att ta upp kritik från sådana meningslösa instanser som Datainspektionen, alla förbund inom juristväsendet, bredbandsoperatörer och liknande. Vad ska vi bry oss om trams som rättssäkerhet för?

Den 3 april arrangeras i riksdagen en offentlig utfrågning om upphovsrätt på internet på initiativ av närings- och kulturutskottet.

En utfrågning där enbart mediabolagen själva får vara med, inte någon som vill ha en förändring i upphovsrätten. Vi kan väl avskaffa försvarsadvokater också, åklagarna vet ju ändå vilka argument de kommer använda. Det blir ju enklare så.

Samtidigt är det svårt att konkurrera om inte den som är i en grå eller svart zon riskerar kännbart straff eller behöver oroa sig för motåtgärder.

Det är klart att det är enklare att driva en verksamhet om konkurrenterna görs olagliga, speciellt om man själv tillhandahåller undermåliga produkter till helt fel pris.

De praktiska svårigheterna [med att bredbandsoperatörerna ska hitta eller stänga av fildelare] lyfts ofta fram från företagen. Sådana finns.

Ja, t.ex. som att det till att börja med är omöjligt. I de fall som det ändå skulle gå, skulle det kränka allt vad privatliv heter, och kosta absurda summor. Allt för att stoppa en aktivitet som inte orsakar några bevisade förluster.

Samtidigt är det uppskattat med en tydligare attityd, vilja och ambition att göra något åt nätbrottsligheten.

Eftersom jag använder mitt bredband till privata brev, bankärenden och arbete, är saker som att de har en tydlig respekt för kundens integritet och att de inte viker sig i strid med gällande lag så fort en intresseförening som IFPI kommer och vill ha ut information, viktigare för mig när jag väljer bredbandsoperatör. Jag har nyligen bytt till Bahnhof, av precis den anledningen.

En åtgärd för att säkra upphovsrätten kom genom specialåklagare och poliser. En annan är fler och billigare tjänster och att bredbandsbolagen håller med om att det finns problem.

Åklagare och poliser som upprepade gånger har visat att de inte har någon som helst teknisk kompetens. De har bara lett till minskad respekt för rättsväsendet som helhet.

Ja, det behövs billigare tjänster, men det går inte eftersom mediabolagen säger stopp för lägre priser än 10 kronor per låt och 100 kronor per film, och all försäljning av TV-serier.

Nej, bredbandsbolagen behöver inte alls hålla med om att det finns problem, utom möjligen att mediabolagen som vanligt hatar ny teknik och inte vill ändra sina affärsmodeller. Det är mediabolagen själva som är sitt största problem.

De två koncepten ”den nya tekniken leder till problem” och ”vi vet inte hur vi ska ändra våra affärsmodeller för att hantera den nya tekniken” (trots att de i 10 års tid har blivit bombade med kreativa förslag från utomstående) är väldigt, väldigt olika saker.

Andra bloggar om: , , , , .

Annonser

mars 14, 2008 - Posted by | idioti, media, politik, teknik

2 kommentarer »

  1. […] utpressning Regeringen överens i fildelningsfrågan Regeringen inte överens om fildelningsfrågan Struntprat om upphovsrätten Sunda tankegångar från Beatrice Ask och Lena Adelsohn […]

    Pingback av Rosetta Sten » Det är dags för oss kreatörer att bestämma om man vill vara en Mozart eller en SalieriRosetta Sten | mars 14, 2008 | Svara

  2. […] utpressning Regeringen överens i fildelningsfrågan Regeringen inte överens om fildelningsfrågan Struntprat om upphovsrätten Sunda tankegångar från Beatrice Ask och Lena Adelsohn Liljeroth IP-jakten är ett slag i luften […]

    Pingback av Anna Troberg » Det är dags för oss kreatörer att bestämma om man vill vara en Mozart eller en Salieri | februari 11, 2009 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s