Basic personligt

Daniels personliga blogg

Computer Sweden hatar teknik

Det är intressant att läsa en ledare i Computer Sweden idag, där de berömmer idiotförslaget att privatisera rättsväsendet.

De tycker att förslaget är vettigt, trots att de medger att det inte kommer stoppa någon fildelning. Effekten är alltså noll, och om mediabolagen vill fortsätta tjäna pengar får de gott se till att skapa lite bättre tjänster.

De tror att det skulle bli ”lättare att komma till rätta med de stora syndarna – de som själva tjänar pengar på att olovligen tillhandahålla annans material”. Det är väldigt intressant att se att en tidning som skriver om teknik uppenbarligen inte har någon aning om hur fildelning går till.

Eftersom allting är gratis när man fildelar, är det inte heller någon som tjänar några pengar. Lite pengar går alltid att få in på reklam, men de intäkterna tenderar att vara i samma storleksordning som kostnaderna för driften och trafiken.

Dessutom, om det nu är så att det faktiskt går att tjäna några enorma summor på att fildela musik och film, så skulle mediabolagen själva göra det. Att de inte gör det på grund av rättighetsproblem är rent struntprat. De kör över författare och annat hej vilt hela tiden, så hade det funnits tillräckligt mycket pengar i potten hade de sett till att några jurister löste det där snabbare än kvickt. Det har de inte gjort, och därmed finns bevisligen inte några större mängder pengar. Alltså finns inga ”stora syndare” att hitta heller.

Sista meningen är direkt osmaklig:

Däremot kommer vi få några riktiga fildelarmartyrer när skadestånden börjar regna.

Det här kommer inte stoppa någon fildelning, det kommer inte ha någon effekt på de som fildelar för privat bruk, och det finns ingen som tjänar några stora pengar. Ändå ska det ”regna” skadestånd, för direkt påhittade förluster utan någon verklighetsanknytning. Folket ska straffas, inte för att de inte spenderar tillräckligt mycket pengar, utan mest för att det går. Och det, vilket vi har sett i USA hur bra det fungerar, är något bra? Spännande inställning.

En meningslös lag som leder till kaos och rättslöshet, är alltså ”bra”. Själv tycker jag att nyheten att om man gör om fildelningsprotokollen att minimera antalet hopp så minskar den totala trafiken radikalt, är bättre. Det ger lägre kostnader för bredbandsbolagen, därmed lägre kostnader för bolagen som vill sälja filer den vägen, och därmed lägre priser för kunderna. Och, förmodligen, snabbare överföringar. Det är både kreativt och teknikvänligt.

Andra bloggar om: , , .

Annonser

mars 14, 2008 - Posted by | idioti, politik, teknik

1 kommentar »

  1. Computer Sweden har aldrig varit en tekniktidning, inte någon datortidning heller. Det är en tidning från befintliga affärsstrukturer för befintliga affärsstrukturer. Ryggdunkarbranschtidning.

    Ny Teknik verkar vettigare i detta avseende.

    Kommentar av Mats Eriksson | mars 14, 2008 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s