Basic personligt

Daniels personliga blogg

Avlatsbrev

Det är nästan tragiskt att läsa kommentarerna från de som tycker att en ”fildelningsavgift” skulle vara en bra idé. Som jag har skrivit tidigare så har en sådan avgift massor med problem. En ny verkar vara att avtalet med Stim, som man som musiker måste vara ansluten till för att få del av de här pengarna, tydligen gör det omöjligt att samtidigt släppa låtarna under Creative Commons, på fildelningsnätverk, osv.

Att det inte går att göra någon koppling mellan de filer som skickas och vart pengarna hamnar, verkar ingen bry sig om. Det är inte speciellt mycket av fildelningen som är musik, men det är de som ska få alla pengar. TV-bolagen tycker att fildelning av TV-serier är bra, filmbranschen går bättre än någonsin, och porrbranschen lär aldrig få en spänn. Ingen bryr sig. Huvudsaken är att man får betala sitt avlatsbrev så att man kan inbilla sig att man har gjort rätt för sig.

Så nej, det är inte ”rätt tänkt”. Det är inte bra. Det är inte ”ett steg framåt”. Det är korkat och meningslöst. Det finns bara en vettig väg framåt, och den är varken ny eller någon hemlighet.

Andra bloggar om: , , , , .

Annonser

mars 12, 2008 - Posted by | idioti, politik, teknik

2 kommentarer »

  1. Man kan även polisanmäla Stim för medhjälp till intrång i upphovsrätt. De förmedlar ju intäkter från olovlig kopiering av andras verk, trots att de inte utför kopieringen själva (jfr Pirate Bay).

    Olovlig? Jo, du får visserligen kopiera mina datorprogram och fotografier, men bara så länge du inte betalar pengar till någon annan i ”ersättning” för kopieringen. Om du ertappas med att betala sådan ersättning, så kräver jag att få kvittot på ersättningsbeloppet. Lawyer, follow that money!

    Kommentar av Anders Andersson | mars 13, 2008 | Svara

  2. […] Visserligen ska icke-kommersiell fildelning självklart tillåtas, men allt det där med ersättningssystem har så många egna problem att de kan skrotas med en […]

    Pingback av Fler riksdagssvar | Basic personligt | november 4, 2008 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s