Gerard Versteegh fortsätter att ljuga

Den där Gerard gör mig tokig. Nu har han uttalat sig igen om den där hemska fildelningen, och fortsätter att ljuga och propagera för ett ”vi stora bolag sänder, ni korkade konsumenter betalar och tar emot”-internet som ingen vill ha. Dessutom får han medhåll.

– Utvecklingen har gått långsammare än man trott. Pc-marknaden har haft flera utmaningar. En är utbudet. En annan är piratkopiering, säger Jonas Dahllöf, vd SF:s internetbutik SF Anytime, som är störst på marknaden i dag.

Det där med utbudet är förvisso helt korrekt. Torrent-sajterna har visat att det går att ha i det närmaste kompletta kataloger med filmer och tv-serier, utan problem. Att ”piratkopiering” är ett hinder beror ju bara på filmbranschen själv. De sätter priser som är helt orimliga. De använder DRM som gör att det krävs att du kör Windows och Explorer, och dessutom inte kan flytta filmen någon annanstans, bränna den som du vill, divx-konvertera den för att ta med på laptopen på flygresan, eller vad man nu vill göra.

De har knappt inte avtal med några större bolag, och de som de har avtal med, ger dem villkor som ingen kund vill gå med på. Dessutom vet jag fortfarande ingen som faktiskt fått hela kedjan att fungera så att de har lyckats se på den där filmen de har betalat för. Jättekonstigt att de har svårt att få kunder.

Jag hade väntat mig att Sverige skulle ha lagstiftat i linje med EU:s sanktionsdirektiv. Det har man gjort i Danmark och där går det inte att använda Pirate Bay. [Versteegh]

Det där direktivet som har blivit sågad av allt och alla? Det kallas att vi lever i en demokrati, inte en fasciststat. Synd för dig att du inte gillar det.

Dessutom går Pirate Bay hur bra som helst att använda i Danmark, även om man har Tele2. Det är bara att använda OpenDNS, så var det lilla problemet löst.

Våra grannländer har kommit mycket längre, säger han. [Jonas Dahllöf]

Ännu en lögn. Antipiratbyrån försöker sprida lögnen att fildelningen gick ner i Finland efter att de ändrade lagarna där nyligen. Det gjorde den, under typ en vecka, sedan gick den tillbaka på samma nivå som förut.

Samma gnällande över att politikerna inte löser alla problem försöker Robert Henrysson med i Computer Sweden häromdagen:

När de två heltidspolitikerna tipsar om att internet ”erbjuder möjligheter” så är ju det i sak korrekt, men samtidigt fullständigt befriat från substans.

Jo visst, det är ju säkert politikers uppgift att hitta på affärsmodeller i en kontinuerligt förändrad teknisk värld. Speciellt när TV-bolagen nyligen har gått ut och sagt att de gillar att folk fildelar TV-serier, eftersom det har ett reklamvärde och ger fler tittare.

Ni kommer inte få igenom den där totala övervakningen och censuren av internet. Någonsin. Under några som helst omständigheter. Så varför fortsätter ni att tjata om det?

Ett gäng kommentarer hos Helene Engström tar upp fler saker.

Andra bloggar om: , , , , , , , .

Annons

9 kommentarer på “Gerard Versteegh fortsätter att ljuga

 1. Jamen, herregud, nog för att det är trevligt med lite framtidsoptimism bland tekniker (även om det är sant att just den grupperingen lätt blir en smula överentusiastiska för min smak), men för undertecknad låter det ju nästan löjligt blåögt att tro att tomma ord som ”demokrati” och ”allmänintresse” kommer hindra bolagiseringen av internet. Altruistiska motiv har alltid stått tillbaka för egoistiska/partikulära, och makthavarna har alltid i första rummet strykt de mäktiga medhårs – och den typen av allmänmänskligt beteende lär inte ändras bara för att ytterligare en kommunikationskanal öppnats, speciellt inte en som är så ypperligt välanpassad för kontroll som internet.

 2. Min kommentar:

  SF-Anytime kräver en PC med Windows
  Tyvärr kan du inte använda SF Anytime från en Mac- eller Linux dator. Du måste ha en PC med Windows 98 eller senare, XP rekommenderas.

 3. den tillgänglighet som vanligt folk åstadkommer går än så länge inte att konkurrera med. Synd att artikeln i DN är så ensidig. Etablissemanget i alla organisationerna mot fildelning är fruktansvärt verklighetsfrånvända och klyftorna ökar. Det ända de verkar se är skrämselspöken som hänger som ett skynke över den tekniska och politiska verkligheten.

 4. Fredrik: Jag tror du måste ha XP och minst WMP 10 för att kunna hantera DRM:et. För när jag försöker med min Win 2K och WMP 9 (Den högsta som finns till Win 2K)så slutar det bara med att IE krashar…

 5. Så länge det inte finns nästan fullständiga kataloger med rimliga priser hos dessa bolag som ska hyra ut så måste man ju söka andra alternativ. Bolagen får komma överens om en gemensamma databaser med musik och film samt prisättning istället för att bråka på sina eventuella kunder. Låt sedan ungdommar och andra intresserade skapa sajter för försäljning via dessa stora databaser och själv tjäna en liten hacka så försvinner en stor del av det pirtkopierade materialet. Branchen, marknaden och USA måste förstå att kalla kriget är slut och dom inte längre måste kontrollera vad männskor ska se och lyssna på – att vi fritt kan välja måste reta gallfeber på propagandamaskineriet.

 6. checka headweb.com. Filmer utan drm och funkar på win och mac. Snart även på Linux. Man kan bränna filmerna direkt till DVD. Inte missa! Btw, använder BitTorrent för att ladda ner filmerna, man får poäng om man laddar upp till andra.

 7. Delvis håller jag med Max Faktor.
  Utom i det att kalla kriget nu kan eskaleras, det finns ingen motfaktor, dom behöver inte hyckla demokrati längre.
  Det är väl fullständigt uppenbart att dom struntar i demokrati, grundlagar, opinion ?
  Enda motståndet är vår individuella och kollektiva vilja att göra motstånd, och vår vilja att använda tekniken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s