Basic personligt

Daniels personliga blogg

Brev till EU-kommissionen

Jag såg precis hos Oscar Swartz att man får skicka in kommentarer om förslaget ”Creative Content Online”, och skickade mitt eget svar (till avpolicy@ec.europa.eu), lite inspirerat av svaret från Joakim Lundblad.

Jag har synpunkter på två delar i det här förslaget.

10) Anser du att samförståndsavtalet som nyligen antogs i Frankrike är ett bra initiativ?

Jag tycker inte att det är ett ”samförståndsavtal” överhuvudtaget, eftersom de som drabbas, medborgarna, inte är tillfrågade. Att strypa en så viktig kanal som internet utgör, både socialt och för att utföra bankärenden och liknande, samt kunna uttrycka sig via bloggar och diskussionsforum, är ett extremt hårt straff. Det är inte en slump att ”isoleringscell” är det hårdaste straffet i ett fängelse.

Att dessutom ha ett sådant straff för icke-kommersiell fildelning, någonting som fortfarande ingen har bevisat orsakar någon faktisk skada, är ett övertramp av sällan skådat slag, och leder bara till förakt för mediabranschen, misstankar om mutade politiker, och en förlorad tilltro på ett rättvist rättsamhälle.

11) Anser du att ett införande av filterinsatser vore ett effektivt sätt att förebygga brott mot upphovsrätten på internet?

Nej, eftersom filter inte fungerar. Dels så filtrerar de för mycket, vilket innebär mer eller mindre slumpmässig censur. Det är inte någonting som öppna demokratier ägnar sig åt. Dessutom är de alltid möjliga att gå förbi, vilket senast visade sig med filtret mot Pirate Bay från Tele2 i Danmark. Till och med Kinas filter går att ta sig förbi för de tekniskt kunniga.

När väl mekanismerna för att filtrera trafik är på plats, finns det inga garantier för att de inte kommer missbrukas av en framtida regering. Historien visar snarare det omvända.

Möjlighet till fri och hemlig kommunikation mellan privatpersoner är en viktig del av ett demokratiskt samhälle, och både punkt 10 och 11 är stora hot mot detta. Tekniska framsteg har aldrig lett till mediabranschens död hittills, och kommer inte göra så nu heller.

Vänligen,
Daniel Brahneborg

Skicka era kommentarer ni också. Det här handlar inte om huruvida det ska kosta 5 eller 10 spänn för en låt, utan om privatpersoner ska få ha någon som helst rätt till privat kommunikation och att uttrycka sig på bloggar och liknande. Gammelmedia vill ha tillbaka sin ”vi sänder, ni lyssnar”-modell, men det ska de inte få.

Tillägg: Långt svar hos Rick Falkvinge.

Andra bloggar om: , , , , , , , .

Annonser

februari 28, 2008 - Posted by | idioti, media, politik, teknik

3 kommentarer »

 1. Vi får hoppas att många av oss hinner in med sitt bidrag i tid, blev lite kort deadline där. Jag känner en viss förnöjelse av att äntligen ha kunnat bidraga med något genom en ”officiell” kanal, men om kanalen sänder för döva öron eller inte är en helt annan sak.

  Kommentar av Ulf Sonnfors | februari 28, 2008 | Svara

 2. […] bjuder in till samråd, skriver Basic Personligt, Oscar Swartz, Free the Mind och Kommenterat.net. Rick Falkvinge har skrivit ett oerhört läsvärt […]

  Pingback av opassande » Blog Archive » Kommunikation är A och O | februari 29, 2008 | Svara

 3. ”kommer inte göra så nu heller”

  Jag skulle hellre vilja säga att det inte har gjort så. Vi sitter ju faktiskt med facit i hand nu efter åtskilliga år med fildelning i största möjliga global skala.

  Kommentar av steelneck | februari 29, 2008 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s