BitTorrent – vän eller fiende?

Titta, nu har TV-bolagen kommit på att BitTorrent är ett bra sätt att distribuera stora filer på. De har ju redan tidigare insett att fildelning i största allmänhet är bra för dem, så det går absolut åt rätt håll. Tillsammans med nyheten om att Norge har gett fingret åt förslaget att klippa linan om någon i hushållet skulle fildela och att USA funderar på att lagstifta för ett teknikneutralt internet, har det här varit en ganska bra dag.

Ändå, när jag ringde Netgear igår och sa att deras lilla router säckar ihop och dör när man startar en torrentklient, var reaktionen mest ”asch, det mesta som går över bittorrent är ändå olagligt”. Käck attityd.

En ökad användning av BitTorrent har en annan positiv bieffekt: Det kommer läggas mer energi på att få fram mer symmetriska bredbandstekniker än hemska 24/1 och liknande. Det är där operatörerna ska ta sitt ansvar och lägga lite energi, inte på att filtrera, övervaka och censurera så som Computer Sweden tyckte förra veckan.

Vinnaren i kriget mellan HD-DVD och BluRay är förresten inte alls BluRay, utan just BitTorrent. Om de hade kommit med ett gemensamt format för flera år sedan kanske det hade kunnat få någon marknad, men nu kommer det bara bli en högst marginell företeelse. Tack och lov, vad ska vi fortsätta skicka runt plastbitar för?

Andra bloggar om: , .

En reaktion till “BitTorrent – vän eller fiende?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s