Sjuk 15-årsgräns

Varje gång det kommer en artikeln om någon som har haft sex innan 15 års ålder, blir det bara mer och mer uppenbart hur sjuk den gränsen är. Folk mognar vid olika ålder, och har både olika intresse och möjlighet att ha sex då. Allra konstigast blir det, tack vare demokratins och yttrandefrihetens stora motståndare Thomas Bodström, när all form av sex, även om det är fullt villig petting, klassas som ”våldtäkt”. Enligt Blogge så är det hälften en tredjedel av 15-åringarna som har haft sex, vilket skulle innebära att 50% 33% av Sveriges befolkning har blivit våldtagna. Det hela låter som samma inflation som med ordet ”kränkt”. I båda fallen urholkar det ordets betydelse, och förringar de som faktiskt har blivit kränkta eller våldtagna. När den här definitionen på låtsas-våldtagen dessutom beror på den andra personens ålder, är det ganska uppenbart att det bara handlar om moralism. Om jag vill ha sex med någon som är 20 år yngre eller äldre än mig, och hon också är intresserad, är det knappast domstolens roll att börja ha synpunkter på om det är en lämplig partner.

Både DN och SvD publicerar intervjuer med 11-åringens pappa, som tycker att det hela är hemskt (som om han hade blivit mindre upprörd om hon hade varit 17). Det är inte utan att jag kan låta bli att komma att tänka på historien med den tatuerade killen, där det var mamman som var extremt upprörd. Vad tjejen faktiskt tyckte, tänkte och ville, vet ju bara hon. Jag förbehåller mig rätten att tro att pappans åsikter inte till 100% stämmer med tjejens. Vad en pappa tycker om att hans dotter har haft sex är faktiskt ointressant. 11 år är ungt, men knappast unikt.

Nyligen stod det också om en lärarinna som upprepade gånger hade haft sex med några 14-åriga elever. Även där kallades det för ”våldtäkt”. Yeah, right. Som 14-årig kille fanns det exakt ingenting som hade gjort mig lyckligare än att få vara naken med någon av de snyggare lärarinnorna (för att inte tala om en del vikarier, jisses!). Det enda som de kan tänkas ta någon skada av är all meningslös uppmärksamhet efteråt. Att det skulle vara något problem i att hon var deras lärarinna ger jag ingenting för heller. En klasskompis på universitetet i Umeå gifte sig med vår mattelärarinna (efter kursen, förvisso). Manliga chefer har sex med kvinnliga anställda titt som tätt utan att det orsakar några större problem. Det kanske inte är jättebra på alla sätt och vis, men det skulle bli jobbigt att fylla fängelserna med varenda chef som har satt på sin sekreterare någon gång.

DN, SvD, Oscar Swartz.

Andra bloggar om: , , , .

26 reaktioner till “Sjuk 15-årsgräns

 1. Du använder statistiken lika vårdslöst som Zaremba, när du skriver:”Enligt Blogge så är det hälften av 15-åringarna som har haft sex, vilket skulle innebära att 50% av Sveriges befolkning har blivit våldtagna.” Det är ju inte förbjudet för någon under 15 år att ha sex.Eller läser vi olika lagböcker? Däremot är förbjudet för mig som 64-åring att ha sex med en 13-åring.Vilket är ganska rimligt enligt min mening.

 2. Leo: Frågan är snarare varför det anses vara helt ok för en 14-åring att ha sex med en annan 14-åring, men att det helt plötsligt kallas för ”våldtäkt” om den ena är några år äldre. Det finns såvitt jag vet inga andra aktiviteter som ändras från ”fullt laglig” till ”olaglig” baserat på _förövarens_ ålder. Rån är rån. Misshandel är misshandel. Men just våldtäkt kan helt plötsligt uppstå om de två personerna ligger inom vissa åldersgränser, hur villiga båda än var. Att tro att det inte finns någon som är under 15 år som har någon form av sexdrift är bara naivt.

 3. Jag har för övrigt aldrig sagt att 50% av femtonåringarna har haft sex. Vad jag vet är det 1/3 som har haft det innan femton års ålder.

  LeoH: Det är fullständigt okej för dig att ha sex med en outvecklad femtonåring, men väldigt straffbart att ha det med en utvecklad fjortonåring. Du ser inte något problem i det?

 4. Helt rätt att det är sjukt med åldersgräns. frivillig sex kan inte vara straffbart. Jag har en bekant som träffade en underbar liten flicka hon var 9 år och han var 57 år hon hade sex med honom helt frivilligt. Tyvärr upptäckte föräldrarna deras relation då han råkade smitta henne med en könssjukdom. Hade hon bara tänkt sig för och använt skydd så hade det gått bra. Tilläggas bör att hon var väldigt mogen för sin ålder.

 5. Jag måste säga att jag håller med…men frågan är var man drar gränsen för frivilligt? Gränsen finns ju för att skydda unga flickor och pojkar för sexuella ofredanden, inte för att föräldrar som är upprörda ska utnyttja den. I min bekantskapskrets är det mer regel än undantag att förlorat oskulden innan 15 års ålder…men ingen känner sig våldtagen för det. / http://imitthuvud.wordpress.com

 6. Jag kan inte säga att det är rätt eller fel att ha sex innan 15 års ålder. Eller att lagen är oförnufftig eller ej. Men det kan vara bra att ha en gräns.

 7. Daniel poängen med lagen är ju att det är så oerhört lätt för en vuxen att manipulera tex en 14-åring.

  Lagen generaliserar ja, men vissa lagar måste göra det. Den behövs ändå. Det skulle vara oerhört lätt för en tex 25årig kille att med lite coolfaktor få en hel drös 13-14åriga flickor i säng med både övertalning, utpressing och manipulering. Man har inte tillräckligt att sätta emot i den åldern och något sådant kan skada lika mycket som en ”vanlig” våldtäkt.

  Bara för att offret kanske inte gallskriker och slåss med knytnävarna så betyder det inte att det inte är våldtäkt.

 8. Jag kan tillägga att jag känner flera manliga högstadielärare som är unga (20-25) och vars kvinnliga elever ständigt försöker flörta med dem… De svarar inte på inviterna, såklart, men de finns ändå där. Några försöker till och med rena förförelsemetoder (djup urringning, verka dum, böja sig framåt juuuuust tillräckligt för att man ska se ner i klyftan… Och värre ändå).

  De flesta tonårstjejer är allt annat än de viljesvaga offer media försöker få dem att framstå som. ‘Nuff said.

 9. Kvinnliga pederaster finns de med, och unga killar ska inte heller utnyttjas TROTS ”att de inte önskar något högre än att sätta på sin lärarinna”.

  För mig handlar den här frågan om att man som ungdom måste kunna lita på vuxnas reaktioner när man testar sin sexualitet. Att man låtsas verka mogen i unga år är ungefär som att kliva rätt in i ett ROLLSPEL där man inte begriper konsekvenserna av sitt handlande. Det är där vuxenvärlden brister tycker jag. Det verkar, anser jag, som att en hel hoper vuxna människor, unga och gamla, är så i behov av bekräftelse på sin egen attraktion att de släpper sitt personliga ansvar på bekostnad av barn och ungas häsla, särskilt den psykiska.

  Det är inte alltid man som mycket ung förstå att man utsätter sig själv för övergrepp och det är mycket skam inblandad i den där skiten. ÄVEN för de unga pojkarna. Och att komma och drämma till med att tonårsbrudar har MAKT som nån sa här i kommentarerna är att korkförklara sig själv. De unga testar och det är vi vuxna som ska klara den testen, INTE de. Ponto finale!

 10. Om två individer vill göra något (så länge det inte skadar någon) så ska det inte finnas normer som förtrycker och förbjuder bara för att den stora massan tycker det är ”fel” vid en viss tidpunkt. Svarta människor ansågs vara den vita mannens slav för några årtionden sedan. Homosexualitet ansågs vara en psykisk sjukdom för bara några år sedan. Pedofili anses vara det fortfarande. Våra åsikter om vad som är rätt och fel ändras med tiden. Frågan är när vi ska acceptera att vi alla är olika istället för att stifta lagar mot våra olika perversiteter?

  Att tända på och ha sex med en 14-årig människa borde vara lika lagligt och accepterat som att tända på en 15-årig, en MILF, äldre män, eller tända på samma kön, eller ha någon annan avvikande sexuell böjelse. Om båda vill – vem är vi andra att säga ”nej, ni får inte”? Det är förtryck mot minoritet, enligt mig, precis som vi förtryckt homosexuella – en sorts sexuell rasism. Därför borde en lag som förbjuder en ömsesidigt kärleksfull eller sexuell handling mellan två människor aldrig existera från första början.

  Ska man dra en gräns så har den inget med ålder att göra- utan vilja och ovilja och medvetenhet. Det är skrattretande att man kan bli dömd för våldtäkt bara för en siffras skull- where’s the violence in making love?

  Att det ska spela någon roll ifall det skulle vara lätt för en 25årig kille med hjälp av en coolhetsfaktor att få 13-14åringar i säng är också skrattretande. Jag känner många snygga tjejer som också har det lätt. Ska vi ”försvara” oss män från snygga brudars manipulation genom att förbjuda dem att ha sex med oss? Eller bara tillåta kändisar ha sex med kändisar för att de annars har någon sorts psykiskt övertag mot vanliga dödliga människor?

  Att faktiskt stå för lagparagrafen är att sätta halva Sverige bakom galler. Rent kroppsligt är tjejer redo för sex långt innan 15 (finns undantag), nämligen under puberteten, vilket också rent logiskt borde vara gränsen för samlag. (Eftersom det inte kan finnas någon större sexuell vilja och medvetenhet innan dess och därför kan samlaget inte vara ömsesidigt, utan våldtäkt.) Rent psykiskt så är de flesta tonårstjejer allt annat än de viljesvaga offer media försöker få dem att framstå som, som sagts innan.

  Sex är sex – härligt för båda – oavsett ålder.

 11. När jag var fjorton hängde jag främst med tio år äldre män. Jag tyckte det var otroligt provocerande att de kunde göra allt med mig förutom att ha sex. De ville men vågade inte ta den risken (juridisk våldtäkt).

  Jag tyckte då att det var dumt att följa denna urbota korkade lag.

  Det kan jag fortfarande tycka men jag har ändå någon slags förståelse för att äldre inte vågar ha sex med icke byxmyndiga personer. Sex är aldrig så bra att du vill sitta inlåst, vi bör åtminstone inte ta det för givet 🙂

  Aldrig kunde jag tro att man skulle låsa in en person för frivilligt sex, men jag förstår äldres rädsla när man som idag låser in människor trots att ”offet” vittnar om att han eller hon tog allt initiativ. Även i fall där den äldre mest ställt upp för att vara snäll har man kunnat se fällande domar.

  Ni som vågar utmana lagen är verkligen jättestarka.

 12. Det är helt sjukt att ni skriver om ”tonårstjejers makt” och liknande.

  Vad fan är män då? Hjärndöda idioter som bara styrs av sin egen kuk? Om det är den stämpeln ni vill sätta på er själva så kräver jag att ni genast slutar ha någon slags yrken eller postitioner i samhället som kräver någon slags vuxet ansvar.

  En tonårsflicka, lika mycket som en tonårspojke, experimenterar med sexualitet. De klär sig utmanande för att testa gränserna. De försöker bete sig som vad det tror är ”vuxet” och knuffar på vad som är tillåtet och inte, de gör revolt på alla vis, även sexuellt. Det är barnpsykologi kapitel 1.

  De vuxna män som inte kan hålla sig i styr när BARN börjar fibbla med sin sexualitet borde fan inte ens låtas komma i närheten av ungar överhuvudtaget. Även om en 14-15 årig flicka har sina små tuttar upptryckta till hakan och en minikjol så är hon ändå ett BARN, både mentalt och emotionellt och detta ska fan inte glömmas bara för att ”öööh hö hö hon ser sexig ut höhö”.

  De är sitt utseende till trost oftast inte alls på något vis redo för en sexuell relation och speciellt inte med någon så mycket äldre och med så mycket mentalt övertag.

  Skärp er för i helvete. Om det är på det viset ni tänker så är ni fan inte längt borta från precis hur en våldtäktsman resonerar.

  Vad blir nästa försvarstal? ”Hon bad om det”?

 13. Fast om även 15-åringar är barn, ska då byxmyndigåldern istället höjas? I så fall, vad ska man göra med de som ändå har sex i den åldern? Är det rimligt att det klassificeras olika baserat på den andra personen? Speciellt som det i de flesta fall handlar om en yngre tjej och en äldre kille, eftersom tjejer mognar tidigare än killar, och det inte finns en normal tonårstjej som skulle bli intresserad av en 14-årig kille?

  Det är en lite konstig gränsdragning, speciellt som det inte finns några nyanser när den ena är under 15.

 14. Och ja 15åringar är också barn, har du snackat med en 15åring på sistone? De vet inte ett skit om ett skit och de är extremt osäkra och rädda för det mesta.

  Du under 15 definitivt.

 15. Mia: Så sant… 90% av tonåringarna får mig att vilja förbjuda folk att överhuvudtaget gå utanför dörren förrän de fyllt 30 och blivit normala. Något i logiken där känns inte helt rätt, bara. 🙂

 16. ”De vet inte ett skit om ett skit och de är extremt osäkra och rädda för det mesta”

  Mia har du någon källa på det där eller är det bara dina fördomar som lyser igenom?

  Vi är många som inte vet ett skit om ett skit men som ändå har massor av rättigheter, hur förklarar du det?

 17. ”Vi är många som inte vet ett skit om ett skit men som ändå har massor av rättigheter, hur förklarar du det?”

  Röstboskap.

 18. Mia, felet i ditt resonmang är att du utgår från att sex är något skadligt. Om en 33-åring har sex med en osäker 13-åring som utforskar sin sexualitet – so what? Sex är inte skadligt vare sig fysiskt eller mentalt.

  Det är din syn på sexet som ett övergrepp som är problemet. Genom att övertyga det 13-åringen om att denne har blivit utyttjad så är det du som skapar känslan av att ha blivit utnyttjad.

 19. Jag blir förbannad när jag hela tiden hör att det är olagligt att ha sex inom 15 års ålder. Alla utvecklas ju olika fort! Bra att i alla fall någon reagerar. Förlorade själv oskulden som 13, och ångar det inte alls. Finns ingen anledning att behöva känna sig skyldig till något. Och dessutom så reagerar jag på att det bara är den manliga parten som straffas, om denna är äldre än 15, och den kvinliga parten är yngre än sistnämnt. Det verkar inte falla domstolsnissarna in att kvinnan också kan gå på eget initiativ! Jag anser det kvinnoförnedrande!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s