Basic personligt

Daniels personliga blogg

Doktor Glas

Vi var och såg Doktor Glas på Vasateatern igår. Den bästa repliken var nog ”Det är ju ingen som skulle misstänka något konstigt om man får slaganfall när man läser Aftonbladet”. Pjäsen är aktuell även idag, som sagt. Jag är enormt imponerad i allmänhet av folk som klarar av att köra en så lång monolog med alla växlingar i tempo, humör och allt, och fortfarande behålla fullt fokus. Till skillnad från en viss fånig film så fanns sedan tankar och reaktioner kvar i huvudet länge efteråt, och det hände faktiskt någonting.

Annars var det framför allt två saker som slog mig. Till att börja med så var det ju bara vi i publiken igår, några hundra människor, som fick se just den där föreställningen. De som har sett den andra dagar har förmodligen sett något liknande, men just den version som det blev igår var det bara vi som fick se. Jag såg inga filmkameror, så det är ingen annan som någonsin kommer få se den igen heller. Det är lite coolt, på ett ”wow, jag har upptäckt hjulet”-sätt.

Nästa sak, som ju är väldigt tätt förknippad med det förra, är att både jag och alla andra som var där ju hade betalat för våra biljetter. Trots att förmodligen en stor del av dem hade senaste avsnittet av några tv-serier på laddning hemma. Det är inget konstigt med det egentligen. Vi betalade för föreställningen igår. De som jobbade igår fick pengar för igår. Om de inte kör den idag, är det ingen som betalar någonting, och därmed ingen som får några pengar. Sedan kan folk tjata om sina ”kreativa” yrken bäst de vill. Jobbar man, så får man pengar. Jobbar man inte, får man inte pengar. Det behöver inte vara så mycket svårare än så.

Jo, och så nummer tre. Det var tyst i publiken. Det var inte en massa tjattrande tonåringar. Det var inte godispåsar som prasslade överallt. Det var inte en massa läskslurpande. Folk satt still och höll käften, så man kunde få ägna sig åt det som hände på scen. Klart trevligt, jämfört med ett genomsnittsligt biobesök. Vad är det förresten för fel på folks ämnesomsättning som inte kan klara sig utan att äta i mer än en timme?

Kultur är trevligt och stimulerande, och teater är och förblir bättre än bio.

Andra bloggar om: , , , , , .

Annonser

februari 15, 2008 - Posted by | media

1 kommentar »

  1. […] både för och emot. Men våldtäkt är ju lite svårt att vara för, liksom. Om man nu inte som pastor Gregorius tycker att det är ens gudagivna rätt (imponerande kulturell koppling, eller […]

    Pingback av Våldtäkt « Basic personligt | februari 16, 2008 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s