Basic personligt

Daniels personliga blogg

Sverker Brundin far med osanning

I gårdagens Computer Sweden hade Sverker Brundin en krönika med rubriken ”Historien ger fildelarna rätt”. Det var ju en intressant början, speciellt för att komma från den tidningen. Jag undrar vilket parallelluniversum som han lever i, för det är inte mycket som stämmer.

CS har följt fildelningsdebatten i många år, men det är först nu som alla de stora medierna hakar på.

Tydligen så läser han inte SvD, som t.ex. intervjun med Pirate Bay-killarna för nästan två år sedan. Dessutom har de inte följt debatten alls, utan till 99% publicerat mediabranschens propagandalögner. Den enda som har fått stå på piratsidan är Oscar Swartz, och då på sista sidan. Både ledare och artiklar har varit starkt vinklade åt ”fildelning orsakar mediabranschens död och måste stoppas till varje pris”. Även Sydsvenskan har varit bra på hugget länge, men lustigt nog har både Computer Sweden och Ny Teknik vägrat se den historiska och kulturella sidan av diskussionen, utan mest hållt sig till att fundera över vilken sorts DRM som är bäst.

Alla vet att skivbranschen är i kris och att det nu är film- och tv-bolagens tur.

Förvisso sjunker försäljningen av plastbitar, men det är ju bara sunt. Musikbranschen som helhet, med ringsignaler, reklamjobb och konserter, mår hur bra som helst. Biobesöken är sakta på väg uppåt. Att det sedan inte går jättebra för en bransch som stämmer och förolämpar sina kunder och hela tiden försämrar sina produkter, är ju inte så konstigt. Det har ingenting med fildelning att göra. Med hjälp av den i det närmaste kostnadsfria distribution som BitTorrent-protokollet ger så är det bara deras eget fel om de inte vill ha några nya inkomster.

Det går inte att argumentera mot att det är omoraliskt att gratis och olovligt ladda ned upphovsrättsligt skyddat material och därmed beröva kreatörerna deras rättmätiga inkomster.

Jo, för i sådana fall är det omoraliskt att gå till biblioteket och sitta där och läsa. Vi kanske ska förbjuda bibliotek också?

Sedan avslutar han med att tekniska framsteg ju alltid vinner i längden (radion etc), och ”För kreativa affärsutvecklare går det alltid att hitta nya sätt att tjäna pengar”. Det är förvisso helt sant, men jag kan ändå inte låta bli att tycka att det är en anda av uppgivenhet i texten. Som om det faktumet vore någonting sorgligt, och att det egentligen skulle vara på något annat sätt. För att komma från en tidning som borde vara på teknikens sida så är det bedrövligt.

Tillägg: Apropå ersättningar… RIAA vill sänka låtskrivarnas ersättning.

Andra bloggar om: , , , , .

Annonser

februari 5, 2008 - Posted by | media, politik, teknik

6 kommentarer »

 1. Nog är det väl så att författare vars verk lånas ut på bibliotek får ersättning för det?

  Kommentar av alrikwilliams | februari 5, 2008 | Svara

 2. Jo, men det lär bli svårt om man inte checkar ut dem, utan bara sitter kvar i lokalen.

  Kommentar av Daniel Brahneborg | februari 5, 2008 | Svara

 3. Jag tror ersättningen ligger på sisådär 50 öre, så det är tveksamt om någon författare (utöver de som redan säljer miljonupplagor) får mer än en symbolisk summa.

  Kommentar av Anders | februari 5, 2008 | Svara

 4. Anders: Tja, det borde vara ungefär vad artisterna får per låt. Dessutom var det moralen det handlade om, inte de verkliga intäkterna/förlusterna. 🙂

  Kommentar av Daniel Brahneborg | februari 5, 2008 | Svara

 5. […] begår självmord Jag måste förtydliga en sak när det gäller vad jag skrev om Sverker Brundins artikel häromdagen. Jag skrev nämligen att det skulle vara filmbranschens eget fel om den fick problem […]

  Pingback av Filmindustrin begår självmord « Basic personligt | februari 7, 2008 | Svara

 6. […] såg till att stoppa den här artikeln, när han bara för två veckor sedan skrev att “Historien ger fildelarna rätt“. Det är ju fint att journalisterna på tidningen har rätt till sin egen åsikt, men […]

  Pingback av Har Sverker Brundin semester? « Basic personligt | februari 18, 2008 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s