Basic personligt

Daniels personliga blogg

Sexig fildelning

Det är flera av de bloggar som skriver om det omöjliga (och meningslösa) i att stoppa privat fildelning, som även skriver om de konstiga lagar och resonemang som förs om sex i allmänhet och prostitution i synnerhet. Varför är det så?

Dels finns ju en allmänt liberal grundsyn, antar jag, men frågan är om det är hela svaret.

Jag tror en del av det också beror på att mycket av diskussionen är densamma. I båda ämnena kommer man snabbt in på vad har man rätt att göra i sitt hem, under förutsättning att det inte skadar någon.

Det är också samma förvirring kring skillnaden mellan vara och tjänst. Att prositution är en tjänst är ju självklart, men ändå pratas det om att ”köpa” kvinnor och män. En annan del av samma förvirring är skillnaden mellan att köpa och hyra, där mediabranschen försöker använda båda samtidigt, beroende på vilka rättigheter de vill neka konsumenterna.

Olika personer upplever det naturligtvis lite olika, men det känns generellt som att ju mer man diskuterar fildelningsfrågor, desto närmare någon form av liberalism hamnar man på. Då blir det ganska lätt att halka in på andra saker som inte heller leder till några bevisade skador, men ändå är olagliga, oftast som ett arv från kristendomen.

Det gör det åtminstone väldigt enkelt att avgöra vad staten borde stifta lagar om, och vad de borde lämna ifred.

Andra bloggar om: , , , .

Annonser

januari 27, 2008 - Posted by | politik

3 kommentarer »

 1. Nja, riktigt så enkelt är det nog inte. ”Liberal” som, poltiskt begrepp, är åtminstone inte något jag köper rakt av. Det är nog mera som ”The Political Compass” med en tväraxel till höger/vänster som gör mellan auktoritär/frihetlig. Piratpartiet ligger långt åt det frihetliga hållet men tar inte ställning i höger/vänster.

  Själv ligger jag åt frihetlig-vänster eftersom jag tycker att man inte bara ska ha frihet, utan att också ska vara rimligt rättvist fördelad. Annars blir det frihet bara för den starke.

  Kommentar av Jörgen L | januari 28, 2008 | Svara

 2. Nah, jag tror det är för att vi helt enkelt fildelar mest porr.

  (Sorry det är sent)

  Kommentar av Mumfi | januari 30, 2008 | Svara

 3. […] får man ett till svar på min tidigare fråga om kopplingen mellan fildelningsbloggare och sexbloggare. Vi sitter helt enkelt väldigt mycket i […]

  Pingback av Moraliskt överlägsen « Basic personligt | april 8, 2008 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s