Basic personligt

Daniels personliga blogg

Liza Marklund i fantasins värld

Jisses, hur kan man vara så sur som Liza Marklund är idag, och häva ur sig så mycket okvädningsord över sina potentiella läsare, för att inte tala om direkta lögner och missförstånd?

”Allt som går att kopiera ska vara gratis hela tiden.”

Nej, fortfarande inte. Dessutom rekommenderar jag Liza att ringa Paulo Coelho, för att förklara för honom att det är bättre att sälja 10.000 exemplar av sina böcker än en miljon.

”Om nättjuvarna får som de vill så skulle jag ha kunnat göra detta [starta ett band som heter ABBA och spela in en låt som heter Waterloo] redan 1979.”

Dels är det inte sant, eftersom ABBA fortfarande var aktiva 1979. Namnskyddet är det ingen som har pratat om att ta bort. Dessutom skulle de få så mycket negativ press av en sådan sak att ingen ändå skulle köpa skivan. Å andra sidan, om någon efter fem år skulle göra en bättre version av Waterloo än ABBAs egen, skulle det definitivt vara till nytta för samhället. ABBA gjorde fler låtar än bara Waterloo, och skulle nog inte bli ruinerade i första taget. Oavsett hur bra just den låten var, så är det fortfarande orimligt att de ska ”garanteras” någon form av intäkter av den fram till bortåt år 2100. Skriver jag ett jäkligt bra program får jag lön medan jag skriver det, men ska jag ha någon lön månaden efter får jag se till att skriva något nytt. Precis som i alla andra branscher.

”Man ska således kunna sno någon annans bok samma dag som den publiceras, översätta den och sedan hävda att den är ens egen.”

Ja, inklusive författaren själv, som därmed kan göra en bättre och mer ”korrekt” översättning. Nu är det massor av människor som är berövade möjligheten att läsa Lizas episka mästerverk (tack Blogge för det uttrycket), bara för att landet de bor i inte anses kommersiellt lönsamt. Det tyckte inte Roxettes agent om en USA-lansering heller, men det slutade bra ändå. Alla andra argument slutar i samma sak, en ren ovilja att sälja till en viss grupp av konsumenter. Det är dåligt för de konsumenterna, och det är dåligt för samhället.

”Frågan är om förbudet ska gälla även andra typer av lås – sjutillhållarlåset på ytterdörren till mitt radhus, till exempel.”

Självklart inte. Det är skillnad på fysiska föremål och information. DRM-trams fungerar dessutom inte, och leder bara till problem för de betalande kunderna. Resten av hennes argument är baserat på denna lögn, och kan därmed avfärdas helt och hållet, precis som alla resonemang som börjar med ”om man antar att månen är en vaccuumförpackad ost”. Även kallat en ”Straw man”.

Det samhälle man skulle hamna i för att ha någon som helst möjlighet att upprätthålla dessa lås, skulle innebära en sådan förlust i utbildning och utveckling att det inte längre skulle finnas någon som skulle kunna köpa de här trasiga produkterna.

”För en timme sedan gick jag i mitt lokala köpcentrum, och allt det som nättjuvarna tycker är så fruktansvärt fanns där.”

Jag tvivlar ändå på att hon talade om för vakterna vad hon hade för pinkod till sitt betalkort. Jag har inte heller sett några nakenbilder på henne, trots att hon förmodligen inte har baddräkt på sig i duschen på morgonen. Så jo, det finns fortfarande ett privatliv.

”Sätt igång och skapa själva, era lata parasiter.Sätt igång och skapa själva, era lata parasiter.”

Det är precis det vi vill. Så som kulturen har utvecklats under flera tusen år, så vill vi även nu kunna bygga vidare på historier och personer skapade av andra. Vi vill kunna implementera vår egen webshop utan att bli stämda av Amazon. Vi vill skapa egna företag kring försäljandet av saker på nya marknader. Vi vill göra massor av saker, men det är folk som inte förstår att information är fundamentalt annorlunda än fysiska föremål som hindrar oss. Inte för att de skulle förlora några pengar, utan enbart för att de vill behålla en massa kontroll som de ändå inte längre har. Hela upphovsrättsbranschen beter sig som föräldrar som inte vill acceptera att deras barn har växt upp, och lever sina egna liv.

Det är uppenbart att Liza fortfarande inte har förstått vart det är vi vill, och vart alternativet leder. Jag tycker bara det är synd att hon, lika uppenbart, verkligen inte vill förstå.

Tillägg: Som sagt, ironin i att Liza gnäller på folk som inte betalar för allting, publicerat på webben där vem som helst kan läsa det utan att betala en krona, undgår henne tydligen fortfarande. Det är ganska kul.

Länkat hit: Rick Falkvinge, Jörgen L, andra sidan.

Andra bloggar om: , , , .

Annonser

januari 27, 2008 - Posted by | politik, teknik

2 kommentarer »

  1. […] Andra som bloggat om detta: Basic Personligt […]

    Pingback av opassande » Blog Archive » Liza Marklund verkar inte må så bra | januari 27, 2008 | Svara

  2. Det har väll lätt för att bli så när man som i Liza Marklunds fall tycker att man är förmer än andra utan att ens vilja sätta sig in i det hela efter en sund lösning mer än att sprida dyngan i en kvällstidning.Liza lizzzzard med andra ord.

    Kommentar av Pelle | januari 27, 2008 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s