Basic personligt

Daniels personliga blogg

Nej, allt ska inte vara gratis

Jag förstår inte hur svårt det ska vara att fatta.

Det vi som gillar att ha vårt privatliv i fred är inte att ”all film ska visas gratis via nätet”, som kulturministern hävdade på invigningen av filmfestivalen idag.

Hur ska vi någonsin kunna komma till någon vettig lösning, när denna missuppfattning är så spridd?

Att fildelning inte innebär varken filmindustrins eller någon annans omedelbara död är ju uppenbart vid det här laget. Dessutom har det ju visat sig att det snarast kan fungera positivt, för att få folk att upptäcka saker de inte skulle gjort annars.

Eller är det så att moderaterna tycker att de har alldeles för många väljare just nu, så att de gärna vill säkerställa att en dryg miljon människor absolut inte kommer rösta på dem av rädsla för att få sina liv ruinerade av fängelsestraff och böter, bara för att tillfredsställa en pytteliten grupp människor som inte förstår hur ny teknik ska användas?

Andra bloggar om: , , , , , .

Annonser

januari 25, 2008 - Posted by | idioti, politik, teknik

9 kommentarer »

 1. Saker tar nya vägar. Alla är rädda om sina egna strukturer.
  Ju mindre förändring för de etablerade, desto bättre.

  Kom igen, släpp sargen.

  Film e bäst på bio. Skapa förutsättningar för riktig click-n-play så pröjsar jag gärna en tia eller tjugoa för en rulle, efter att jag sett en kvart av det.

  Så enkel är lösningen.

  Bredbandsbolagen ska tillhandahålla bandbredd. Inte vara centurat eller filter eller polis. Men som det ser ut idag så är vinnarna just de. Då kan alltid skivbolagen köpa upp dem och lägga ner dem, eller va de vill. Men, kontraproduktivt bakåtsträvande som upphovsrättsindustrin agerar har ingen framtid.

  Walter Egon

  Kommentar av WhagTheDog | januari 26, 2008 | Svara

 2. Fildelningen kommer att övergå i krypterad form om bredbandsbolagen ska agera poliser. och då kan dom i alla fall inte se vilken trafik som går. vad blir då nästa steg, förbjuda kryptering för privatpersoner?

  Kommentar av christian | januari 26, 2008 | Svara

 3. WhagTheDog: Upphovsrättsmaffian tjatar alltid om att saker och ting inte går för att branschen ser ut på ett visst sätt, och är uppdelad i ett visst antal segment. Att slå ihop dem för att göra livet enklare för alla, är tydligen för svårt, eller kräver för mycket fantasi och kreativitet.

  christian: Precis. Varvid man även måste upphöra med undervisning i matematik, införa kameror i hemmen, osv. Välkommen tillbaka, stenåldern, fast nu Orwell style.

  Kommentar av Daniel Brahneborg | januari 26, 2008 | Svara

 4. WhagTheDog: Man förbjuder redan starkare kryptering än 128-bitar i EU, vet inte om Sverige tagit efter ännu. DET är jääävligt skrämmande!

  Kommentar av evolutionizer | januari 26, 2008 | Svara

 5. […] har talats om hur massövervakning är en av konsekvenserna — det har äntligen börjat synas ordentligt i debatten. Copyriot har dessutom skrivit om hur hela strukturen av internet och […]

  Pingback av opassande » Blog Archive » Censur i upphovsrättens namn | januari 26, 2008 | Svara

 6. […] fortfarande inte. Dessutom rekommenderar jag Liza att ringa Paulo Coelho, för att förklara för honom att det är […]

  Pingback av Liza Marklund i fantasins värld « Basic personligt | januari 27, 2008 | Svara

 7. En av de mer skrämmande aspekterna av utvecklingen är att de sönderlobbade politikerna är så historielösa – speciellt när det inte var länge sen den där boken om totalitära övergrepp på mänskligheten på 30-40-talet kom ut på deras initiativ … och samtidigt som det pågår en ”upplysningskampanj” om ett annat totalitärt systems övergrepp på mänskligheten efter kriget. Det är obegripligt hur man kan vara så dum och ha så selektiv syn.

  Kommentar av /M | januari 27, 2008 | Svara

 8. Så vem hittar på den idiotiska idén att låta giriga amerikanska storbolags intresseorganisationer i Sverige agera som domare och bödel för alla fildelare i Sverige?
  Fildelning är per definition inte ett brott. Det är det däremot om du delar med dig av en fil är ”ägd” av någon organisation. Det finns tonvis med abandonware där ute med klassiska filmer som annars aldrig kommit ut. Ett klart exempel är ”Trolltyg i tomteskogen”. Det var ett kärt återseende när jag drog ner den på min hub för några år sedan. Trodde tidigare att jag aldrig skulle se den igen.

  Fildelning är en ren glädje där man upptäcker mycket som annars skulle gå en förbi. Fildelningen är också en frisk fläckt i en annars totalt sönderkommersialiserad värld.

  Där kan unga människor pröva sig fram i exempelvis Maya 2008 och sedan bli utmärkta 3D-animatörer på någon firma såsom Dreamworks där de har köpta exemplar av Maya.

  Någon kan hitta ett musikstycke av något indieband och sedan av välvilja köpa deras album. Det är många som köper det de gillar, allra helst av oberoende (schyssta) grupper som inte ser sina fans som kriminella och rent av jobbiga utan som vanlig människor som uppskattar god musik..

  Många av människorna i toppen av musiklivet eller filmvärlden behandlar just sina fans som avskum. Jag finner det ytterst störande att just dessa människor biter den hand som föder dem. Exempelvis vägrar skriva på autografer. Det är mest inbitna fans som vill detta. Jag tycker dessa människor borde komma ned på jorden igen. Därmed sponsrar jag helst de grupper som förstår att uppskatta sina fans!

  Kommentar av Patte | januari 28, 2008 | Svara

 9. Jo, de inser inte att jag ALDRIG skulle gå på bio, köpa skivor, köpa film, spel, program… Jag bryr mig inte tillräckligt mycket för att lägga pengar på det, så om jag laddar hem en film då och då (oftast ett par år efter DVD-släpp..) så har de inte direkt förlorat en stor marknadsandel, jag hade aldrig köpt nåt ändå.

  Men så är jag en snål jävel också, som trivs bättre med mitt eget sällskap.

  Kommentar av herzleid | januari 29, 2008 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s