Basic personligt

Daniels personliga blogg

Sjukintyg

Trevligt att se att åtminstone en politiker har insett att livet som småföretagare i Sverige inte alltid är så lätt. Sedan kan de stå och mässa hur mycket de vill om att det behövs fler företag. När verkligheten gör att det krävs en magisterexamen i ekonomi för att inte göra något fel (vilket tydligen är alla företagares enda mål i livet), är det inte bara att ”starta eget” om man kommer på en sysselsättning som kan ge vettig försörjning.

Ett av de roligaste exemplen jag har hört om Skatteverkets förvirrade syn är när S ringer för att sjukanmäla sig. Han har ett eget företag med några anställda. Jo, det gick ju bra. Men då behövde de först få in någon ny blankett som han aldrig hört talas om. För att vara giltig så behövde den vara påskriven av företagets ägare, vilket ju var S. Men i så fall var han ju tvungen att åka in till jobbet en stund, och det var ju det han var för dålig för. Han behövde ju sjukskriva sig, liksom. Tydligen krävde Skatteverket att han snabbt och effektivt skulle bygga en tidsmaskin, åka tillbaka några dagar för att fixa den där blanketten, för att sedan kunna åka tillbaka till nutid och sjukskriva sig korrekt.

Andra bloggar om: , , , .

Annonser

januari 19, 2008 - Posted by | idioti, politik

3 kommentarer »

 1. […] få en utkomst som ställer mat på familjens bord. I allt detta måste man hålla ordning på all byråkrati och bokföra varenda utgift och inkomst till punkt och pricka enligt redovisnings och skatteregler, […]

  Pingback av Sagor från livbåten » Bloggarkiv » Anna Sjödin får syn på verkligheten | januari 20, 2008 | Svara

 2. Sjukintyg illa nog…men det är värre!

  De skatte- och avgiftsregler som råder idag är, enligt min mening, ett stort hinder för massor med människor som har idéer de vill förverkliga. Problemet är att det inte blir realiserade p.g.a att skatter o avgifter inte står i rimlig proportion till den satsning man måste göra, och att behållningen blir alldeles för låg. Ett annan allvarlig konsekvens är att den egna risken att ev. expandera och bygga ut sitt företag blir alldeles för stor
  p.g.a. av att behållningen blir för låg. Att avsätta eget riskkapital är i stort sett omöjligt.
  I de allra flesta rör det sig om en hundraprocentig egen insats där sedan minst 65% av behållningen efter avdrag för kostnader försvinner i skatter och avgifter.
  I ett lågt räknat exempel kan det se ut så här:
  Egen arbetsinsats har under året dragit 200 000:-
  100 000:- är kostnader för drift, produktion, marknadsföring etc. Behållningen efter avdrag för kostnader är 100 000:-
  Alltså 100 000:- skall tas upp till skatt och avgifter.
  Med avgifter och marginaleffekter på skatten blir den slutliga behållningen ca 35 000:-

  Det säger ju sig självt att detta förhållande är orimligt!
  Att arbeta in till företagets drift är naturligtvis nödvändigt, men är dock ett ”oavlönat” arbete!

  När intäkterna från den egna verksamheten inte överstiger inkomsterna från anställning gäller den egna verksamheten som extra inkomst.

  Behållningen från extrainkomsten (vinsten) skall läggas till den övriga inkomsten.
  Jag vänder mig förstås inte emot att man skall betala skatt på all sina inkomster, men det är storleken på egenavgifter tillsammans med skatteffekten som blir
  orimliga i förhållande till den egna arbetsinsatsen!!!

  Men nu räcker det inte med det här!!! Det är tossigare än så!!

  Som grädde på moset för stat och kommun eller extra salt i såret för den egna företagaren är att jag inte kan dra nytta av några sociala förmåner i egenavgifterna!
  En del går till pension, begravningskostnader och annat roligt eller tråkigt i framtiden.Men den del som har att göra med ev. ”arbetslöshet” eller ex sjukdom finns inget skydd. Detta trots fullt betald avgift!
  Det går inte ens att få en något lägre avgift om man ändrar karensdagarna! Har man en sammanlagd inkomst som når taket för sju och ett halvt basbelopp så kan man inte reducera sin egenavgift! Dessutom kan jag inte ta ut ev. sjukpeng!!! Alltså är det inte ens värt besväret att skaffa det där sjukintyget efter konstens alla regler!

  Om man nu ser på räkneexemplet så förstår var och en att detta är näst intill absurt! Situationen är inte specifik för mig som har företag utöver annan tjänst, utan delar i detta problem har alla småföretagare.
  Min uppfattning är ändå den att känslan av att göra ”något extra” kan upplevas extremt olönsam, då jag redan
  fullt ut har ”gjort rätt för mig” i min tjänsteinkomst eller anställning. Det som är problemet för småföretagaren som ska leva på sin lön är att skyddet trots höga egenavgifter är skandalöst! I detta tycker jag Anna Sjödins inlägg förtydligar ”bananrepubliksliknelsen”.
  Man gör det sannerligen inte lätt för idérika människor att starta och driva verksamhet med små medel, och att sedan inte kunna utnuttja sina sociala rättigheter trots egenavgifter!

  Jag vill att regering och andra beslutsfattare i skattefrågor även lyfter upp egenavgiftsfrågan,
  för oss som driver ”extra” verksamhet. Det är både lönsamt för samhället rent ekonomiskt och för utvecklingen
  av ett gynnsamt företagsklimat i Sverige. Man har gjort skattelättnader för viss tjänsteföretag genom reducerade
  egenavgifter f.o.m 2008. Jag tycker det finns synnerliga skäl till att göra liknande med de som driver verksamhet utanför annan grundinkomst!! På sikt borde detta gälla alla småföretag!! Idag måste småföretagare komplettera sin sociala trygghet med dyra extraförsäkringar.
  Det trots fullt betalda egenavgifter!

  De rådande förhållanden gagnar inte ett samhälle som vill uppmuntra till eget företagande! Det är för många förenat med stora risker och social otrygghet p.g.a av rådande regler! Hur rimmar detta med de ord som i stort sett alla partier talar för: ”Satsa på eget!”

  Kommentar av Kjell Corneliusson | januari 20, 2008 | Svara

 3. Tjena Basic,

  Kul att hitta dig här på wordpress och att du är så engagerad i viktiga samhällsfrågor. Det du skriver är dessutom enligt min uppfattning vettiga åsikter.

  Take Care/Terje (Skydiver)

  Kommentar av diver007 | januari 20, 2008 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s