Basic personligt

Daniels personliga blogg

Rails 2 utan web services

I dagens Computer Sweden stod lite grand om Rails version 2, ungefär att den hade blivit ”tråkig”, och att den var långsam.

Visst, det finns säkert miljöer som resulterar i snäppet snabbare kod, men frågan är till vilket pris. Det är fortfarande mycket billigare att kasta lite mer hårdvara på en sajt och använda vettig lastbalansering än att låta programmerare handjaga SQL i flera månader. För Twitters fall krävs både och, men det är som sagt få sajter som behöver hantera 11.000 requests/sekund. Min egen RSS/Ping som bara använder cachening av vissa vyer, klarar just nu i snitt 150 requests/sekund. Detta på en fullt normal Linux-PC, som dessutom gör en massa annat. Enligt de siffror som har visats om Ruby 1.9 (den nuvarande är 1.8.6), så har prestandan i språket gått upp rejält. Precis samma sak som med Java när det var nytt.

På slutet kommer förresten en lögn: ”Den stora grejen i 2.0 är det automatiska stödet för web services”. Som man kan läsa på bloggentryt om Rails 2.0, är det precis tvärtom. Web Services, dvs SOAP, är borta. Det finns som en extern plugin, men det rekommenderas ändå att man istället använder REST. Det använder också HTTP och XML, fast en miljondels så komplicerat. Hela web-världen håller på att gå från SOAP till REST, så det var ett naturligt steg.

Rails 2 är i mitt tycke absolut inte tråkig. När man väl förstår hur saker och ting hänger ihop och lär sig använda ramverkets styrkor istället för att uppfinna hjulet på nytt, är det otroligt smidigt. Allting finns, det är bara en fråga om att koppla ihop sakerna på rätt sätt. Det som däremot är lite sämre ställt med är dokumentationen på webben. Massor med exempel och annat är för Rails 1.0 eller 1.1, som knappt ens fungerar längre. Det är möjligt att de tryckta böckerna är lite bättre, eller åtmistone lite mer konsistenta.

Andra bloggar om: , , , , , , .

Annonser

januari 16, 2008 - Posted by | teknik

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s