Basic personligt

Daniels personliga blogg

Det finns inget mellanläge

Enligt SvD’s ledarblogg har Gotlands Allehanda valt en förnuftig ”medelväg”.

Artikeln pratar en hel del om ”stöld” (nej, kopiering är fortfarande inte stöld) och ”fildelningens offer” (vilka de nu skulle vara, förutom möjligen någon skivbolagsdirektör), vilket gör det svårt att ta den helt på allvar. Sedan avslutar han med att tycka att staten ska ”Bekämpa de brott som kan bekämpas”, vilket gör det hela mest lite komiskt.

Man kan nämligen inte ”råka” hitta någon som fildelar, utan att i förväg göra en total avlyssning av samtlig internettrafik från den personens dator. Innan denna fildelning är bevisad är personen oskyldig, och det var denna övervakning som vi inte ville ha. Eller så är personen redan misstänkt för någonting som skulle ge fängelsestraff, och i så fall gör en MP3-fil eller film varken till eller från i straffmängden.

Ett gammalt skämt lyder ”hårddiskar är binära – antingen är de nya eller fulla”. Samma sak gäller här. Antingen ska fildelare hittas och straffas, vilket kräver en total avlyssning av hela befolkningen, förbud mot kryptering och så vidare, eller så värnar vi om folks privatliv, vilket i praktiken gör fildelningen laglig (eftersom man inte kan straffas för det). Man kan inte göra fildelning ”lite” olagligt, utan att det i praktiken blir lika meningslöst som de skumma förbuden mot vissa sexställningar som finns i de knäppare staterna i USA.

Att folk skulle drabbas av ett förlorat privatliv är självklart. Däremot finns inga lika uppenbara offer för fildelningen, förutom möjligtvis mellanled som inte längre behövs nu när internet finns som distributionskanal. Varken förr, nu eller senare, ska staten via lagar förhindra teknisk utveckling för att skydda en affärsmodell som inte längre fungerar. Det är inte produktivt.

Dessutom är det fortfarande ingen som vill avskaffa upphovsrätten. Den ska bara göras lite mer vettig, t.ex. att bara innefatta kommersiell distribution och då under ett par år, inte upp till ett och ett halvt sekel.

Artikeln har däremot rätt i att det finns två läger som inte kan mötas, men att säga ”asch, vi tar en medelväg” fungerar inte. De kan inte mötas, och det här ”kriget” kommer sluta med att ena sidan vinner en total seger. Vilken sida detta är, råder det knappast något tvivel om.

Andra bloggar om: , , , , .

Annonser

januari 11, 2008 - Posted by | politik, teknik

1 kommentar »

  1. ”Dessutom är det fortfarande ingen som vill avskaffa upphovsrätten. ”

    Om det vore sant, så vore jag desto nöjdare. Tyvärr kommer det frekvent upp ganska många oftast mindre kunniga blogginlägg och insändare som pläderar för avskaffad upphovsrätt helt och hållet.

    Kommentar av Karbid | januari 11, 2008 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s