Basic personligt

Daniels personliga blogg

Nätverksfiltrering

Here we go again.

Nu är det på nytt tal om att internetoperatörerna inte bara ska övervaka nätverkstrafiken och skicka skvallerbrev till APB, nu vill de amerikanska operatörerna börja filtrera allt copyrightskyddat material. Men det ska inte stoppas rakt av, utan göras på ett ”konsumentvänligt sätt”. Så bra. Jag tycker min operatör är konsumentvänlig om den låter bli att spendera en massa pengar på att avlyssna min trafik för att se om jag råkar skicka eller ta emot någon låtsnutt så att IFPI kan ringa och säga ”lägg av”.

Mer och mer fildelningstrafik är förvisso redan krypterad, så effektiviteten av de här filtren lär vara högst begränsad. Plus att en stor del av kunderna lär fly omedelbart till de operatörer som låter bli att filtrera någonting.

Det hela är så vansinnigt sjukt. Mediabolagen lägger massor av energi på DRM, den här typen av filtrering, och lobbying för att få igenom övervakningsmekanismer som skulle få vilken diktator som helst att kissa på sig av förtjusning. Allt för att lösa ett problem som inte är ett problem, och det enda resultatet är att de blir avskydda av sina f.d. kunder.

Uppdaterat 10/1: Nu hos IDG.

Andra bloggar om: , , , , , .

Annonser

januari 9, 2008 - Posted by | idioti, media, politik, teknik

4 kommentarer »

 1. Om de på något automatiskt vis skall hitta allt upphovsrättsskyddat material i ledningarna, då måste de ta fram teknik för att avgöra verkshöjd hos materialet, eller helt enkelt stoppa allt. Amerikanerna förefaller inte ha vant sig vid att allt som skrivs (och uppnår verkshöjd) numera skyddas av upphovsrätt, trots att det har gått ett kvartssekel sedan de avskaffade sitt registreringskrav (registrering, genom att deponera exemplar av verket hos Library of Congress, rekommenderas fortfarande för att underlätta bevisningen i upphovsrättstvister, men Bernkonventionen som USA sedermera anslöt sig till medger inga sådana formkrav för erkännande av upphovsrätt). Därmed har du upphovsrätt också till de privata brev som du skickar till dina vänner. Sverige anslöts till Bernkonventionen för över hundra år sedan, och har mig veterligen aldrig haft något registreringskrav.

  Jag undrar om det inte vore enklare att ge vårt taktiska stöd till den här övervakningen, men då kräva att alla upphovsmän får samma befogenheter att granska andras datatrafik, inklusive skivbolagens. Att nätoperatörerna skulle göra den granskningen åt oss är uteslutet, för hur skall Telia eller AT&T veta vilka opublicerade (men upphovsrättsskyddade) alster som jag har skrivit? Skall vi deponera rubbet (inklusive privatbreven) hos operatörerna, så att de skall ha något att jämföra med? Checksummor duger inte; även lätt modifierade verk kan innebära intrång.

  Inte så att jag vill genomföra detta ens för att testa, men jag skulle vilja se skivbolagens reaktion och eventuella motargument. Den dialogen kan man sedan visa för politikerna, som får förklara varför vissa rättighetshavare skall ha befogenheter som inte andra rättighetshavare har. Vi rusar allihop över och ställer oss på skivbolagens sida, och ser efter huruvida de fortfarande står kvar där då…

  Kommentar av Anders Andersson | januari 9, 2008 | Svara

 2. Jag skulle tro att dom gör det enkelt för sig och helt enkelt stänger ner en massa portar.

  Kommentar av Staffan V | januari 10, 2008 | Svara

 3. Här är ett intressant inlägg i debatten på expressen:

  http://www.expressen.se/kultur/1.996121/overutbudets-forbannelse

  Kommentar av Johan | januari 10, 2008 | Svara

 4. Staffan, låt oss då kräva att de i konsekvensens namn stänger alla portar, inte bara de portar som någon råkade använda för fildelning i förra veckan. Vi inser båda att man inte kan minska vattenflödet i en älv genom att bygga en halv damm; vattnet stiger bara på höjden i stället. Den operatör som stänger alla portar har inte längre någonting att sälja, så ingen kommer att göra det. Låt dem inte komma undan med symboliska, helfloppande halvmesyrer bara för att politikerna tycker att det ser bra ut på papperet med ”åtgärder”, utan kräv att de förklarar varför de faktiskt tillåter fortsatta intrång trots att vi har varnat dem för det.

  Lägg inte ned tid på att förklara varför en total filtrering inte kommer att fungera; det får operatörerna göra själva. Tala i stället med den förlustdrabbade rättighetshavarens egen tunga så att politikerna inte kan avfärda de orimliga kraven med att de kommer från ”fel” opinionsbildare; det tror jag är lättare än att övertyga med sakliga argument när man befinner sig i ekonomiskt och PR-mässigt underläge. Vi är alla upphovsmän. Det spelar i praktiken ingen roll vilka rättigheter vi har, så länge vi alla har samma rättigheter.

  Kommentar av Anders Andersson | januari 10, 2008 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s