Basic personligt

Daniels personliga blogg

Bli programmerare

Jag fick en fråga om vad man ska tänka på för att lära sig programmera.

Att förstå och gilla problemlösning är en bra start, speciellt förmågan att se vad som är relevant, och att bryta ner stora problem i mindre delar.

Dessutom är det alltid bra att läsa mycket matte. Dels så tränas man i algebra, och dels så lär man sig följa ”regler i formella system”. Att man sedan kanske aldrig skriver något program för att lösa fouriertransformationer eller tillämpar deriveringsregler för ens senaste webapplikation har inget med saken att göra. Huvudsaken är att man lär sig koncept som funktioner och abstrakt tänkande.

Vilket språk och miljö man börjar med är ganska ointressant. Av de som är duktiga programmerare nu kan man nog hitta en bred flora bland deras första-språk. Däremot tror jag att det kan krävas olika mängder besatthet för att ta sig igenom vissa språk som nybörjare. T.ex. är det nog inte så lyckat att sätta C i händerna folk som knappt ens behärskar algebra. Däremot måste man förr eller senare köra lite C för att få lite förståelse för pekare, och vad som faktiskt händer i datorn när programmen körs.

Sedan kan man alltid surfa runt på wikin om extremprogrammering, för att få en lite annan aspekt på hur själva arbetet kan bedrivas.

Det är också nyttigt att läsa en så stor bredd på själva programmeringskurserna som möjligt. Man vet aldrig riktigt om det är databaser, kompilatorteknik eller artificiell intelligens som man fastnar för, innan man har lärt sig hur de fungerar.

Andra bloggar om: .

Annonser

januari 9, 2008 - Posted by | problemlösning, teknik

3 kommentarer »

 1. Det du tar upp om mattebiten undrar jag om den stämmer. Kan det inte vara så att man kan jämka matten med att vara språkbegåvad också? Jag menar alla dessa kommandon som ska tydliggöra händelser, det är ju inte bara matte, det är ett symboler för språk! Det gäller bara att fixa det rent grammatiskt.

  Kommentar av Tant Rasch | januari 11, 2008 | Svara

 2. Ja visst, matte är till stor del inte mycket mer än ett eget språk. Däremot har den en ”tänk strikt”-faktor som de flesta språk klarar sig utan. Men visst, om man är bra på språk, inklusive grammatik, så tror jag att man utan större besvär både kan lära sig matte och programmering.

  Eller så här… om man kan programmera men är dålig på både matte och språk, så har det nog mer att göra med att man har haft dåliga lärare än att ens hjärna inte är rätt kopplad.

  Samma sak med musik, det verkar också använda samma del av hjärnan.

  Kommentar av Daniel Brahneborg | januari 11, 2008 | Svara

 3. […] det som en fortsättning på mitt tidigare inlägg om det här […]

  Pingback av En bra programmerare « Basic personligt | januari 12, 2008 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s