Basic personligt

Daniels personliga blogg

Annorlunda

Sedan ”alltid” hade min mormors mamma middag för hela familjen på juldagen. Först julbord, sedan stek. Rekordet var nog 27 personer och 3 hundar. När hon blev för gammal så tog mormor över, men krympte ner det till hennes egna barn och barnbarn, samt föräldrarna. Dessutom blev steken utbytt mot kalkon, vilket inte var så vanligt då. Åren gick, och efter att jag hade åkt in för blindtarmsinflammation på julafton flyttades middagen runt lite grand, för att de senaste åren ha stabiliserat sig på trettonhelgen. Precis som pepparkakorna var början på julhelgen, blev kalkonmiddagen det officiella slutet. Det var inte så mycket julbord kvar, men nästan alltid fanns åtminstone lite inlagd sill.

Efter att Ullis och jag hade hjälpt till hemma hos mormor i några år, gjorde vi samma sak som hon, några decennier tidigare. Vi tog över det hela, så fick hon och morfar vara gäster. Vi fortsatte att experimentera för att göra den ”vår”, framför allt med nya förrätter och efterrätter. Kalkonen har dock alltid funnits kvar, och ingen ser något behov att ändra på det.

I år var allting väldigt annorlunda. Det var fortfarande kalkon, och fortfarande samma människor, men nu var inte mormor med. Det var första gången på förmodligen 85 år, så det var väldigt påtagligt. Alla var lite tystare, och diskussionerna fick inte alls samma fart som när mormor var med och kastade ur sig både roliga, insiktsfulla och knäppa kommentarer. När morfar sedan inleder med ett litet minnestal, räcker över ett litet paket till mig och säger att det är mormors sista present till mig, var det tårar i ögonen både här och där. Hon var med i tankarna hos alla hela kvällen, den saken är säker.

Ulrika och Sabina har också skrivit om den här kvällen.

Annonser

januari 6, 2008 - Posted by | mat

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s