Basic personligt

Daniels personliga blogg

Sony BMG droppar DRM

Året har trots allt börjat ganska bra. Först är det några moderata politiker som börjar förstå vad piratrörelsen har pratat om, och nu har poletten fallit ned hos Sony BMG (snacka om högoddsare, efter alla deras tidigare försök med kopieringsskyddade CD-skivor). Å andra sidan är det helt logiskt.

Det enda sättet att nå en större mängd konsumenter med online-musik i USA är via Apple. Apple å andra sidan är tuffa vid förhandlingsbordet, framför allt med sina fasta priser. Den enda andra varianten av DRM som kan komma på tal är Microsofts, men den har för liten marknadsandel där borta. Det enda återstående alternativet om man som skivbolag vill ha någon form av kontroll över priser och marknadsföring är att sälja helt DRM-fria MP3-filer, som fungerar både på Apples spelare och alla andra.

De har tydligen provat på en begränsad del av sitt sortiment under några månader, men ska nu utöka det ordentligt. Med lite tur lär det hela nå länderna i EU snart också.

Steve Jobs har upprepade gånger sagt att han helst vill slippa allt vad DRM är, men att det är skivbolagen som tvingar iTunes att använda det. Om nu fler och fler skivbolag inser att DRM-fri musik fungerar, kommer det med all säkerhet försvinna från iTunes också. Då finns möjlighet att göra en Linuxklient, enklare nedladdning till mobiler (till minneskort, som därefter kan kopieras till datorn), osv. Det finns plötsligt hur många olika affärsmöjligheter som helst.

Vi är inte i mål än, långt ifrån. Men skutan håller på att vända, och när den väl har gjort det finns ingen anledning för mediabolagen att lobbya om sina övervakningslagar, vilket är bra för alla.

Att det minskade strulet kommer leda till ökad försäljning på nedladdningssajterna är tämligen uppenbart.

Uppdatering: Efter allt förakt som Sony har visat sina kunder, både med rootkits och proprietära medieformat, så kommer jag fortfarande göra mitt bästa för att aldrig mer ge dem några mer pengar, men ändå. Huvudsaken är att det kan få fler mediebolag att skippa DRM-tramset.

Uppdatering 6/1: Nu hos IDG.

Andra bloggar om: , , , , , , , .

Annonser

januari 4, 2008 - Posted by | humor, media, teknik

1 kommentar »

  1. […] Sony gör fel igen Man blir inte ens förvånad när Sony lyckas klanta till det med de där DRM-fria MP3-filerna. […]

    Pingback av Sony gör fel igen « Basic personligt | januari 8, 2008 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s