Basic personligt

Daniels personliga blogg

Lögnen om ”portabel DRM”

EU-kommissionären Viviane Reding har nu gått ut och sagt att hon vill att företagen i EU ska enas om en gemensam och ”konsumentvänlig” DRM-standard, eftersom det skulle vara enda sättet att få en stark musik- och filmindustri.

För det första så är hela poängen med DRM-skadade produkter att konsumenten inte ska kunna göra vad han vill med dem, så de kan per definition aldrig bli konsumentvänliga.

För det andra så har kunder sedan länge visat att de inte vill lägga pengar på DRM-skadade saker, eftersom det bara leder till strul. Detta samtidigt som fler och fler band lägger ut sina skivor i rena MP3-filer, med goda resultat.

För det tredje så är en av de stora poängerna med DRM, från tillverkarnas sida, att man låser in konsumenterna i ett ekosystem där man för lång tid framåt är tvingad att välja produkter från ett fåtal leverantörer. I Apples fall, en enda. Det finns inga som helst motiv för dem att samarbeta.

För det fjärde så är ett säkert DRM omöjligt, eftersom det bygger på en lögn. DRM bygger på kryptering. Innehållet är krypterat, och skyddas på det sättet från åtkomst från andra håll än de ”godkända”. Kryptering i sin tur bygger på tre personer: Alice, Bob, och Eva. Alice (producenten) ska skicka ett meddelande (en låt, en film) till Bob (ett program på konsumentens dator). I mitten sitter Eva och försöker tjuvlyssna, men eftersom hon inte har dem hemliga nyckeln, så går det inte. Eller snarare, det är det som DRM-skaparna försöker få producenterna att tro. I verkligheten så är även Eve ett program på konsumentens dator, vilket är grunden till hela problemet. Det är samma sak som ska veta hemligheten för att kunna dekryptera meddelandet, som det som inte ska kunna göra det. Nej, det är svårt att berätta en hemlighet för någon samtidigt som samma person inte ska få reda på den.

För att dekryptera ett meddelande måste man veta två saker: Algoritmen och nyckeln. Genom att använda egna varianter på DRM så hålls delar av algoritmen hemlig, vilket gör knäckandet lite svårare. Den här fördelen skulle försvinna med ett gemensamt DRM. Dessutom skulle nycklarna spridas för mycket, vilket gör att det inte finns något skydd kvar.

Ett portabelt och gemensamt DRM kräver alltså att man fritt sprider de två saker som krävs för att hålla krypteringen säker, vilket gör att det inte blir så mycket hemlighet kvar. Så inte nog med att man försöker hålla en sak hemlig för den som ska kunna dekryptera det, dessutom försöker man göra på ett sätt som alla ska veta om. Det går minst sagt inte så speciellt bra.

Piratvärldens förslag på en enklare och billigare lösning: Sluta med DRM helt och hållet, och utveckla konsumentvänliga tjänster. Tack.

Uppdatering 7/1: Nu hos IDG.

Andra bloggar om: , , , .

Annonser

januari 4, 2008 - Posted by | idioti, media, politik, teknik

1 kommentar »

  1. För det femte så om man vill skapa en större och bättre musik, film och media marknader så kan man ju låta pengarna gå till de som producerar just dessa saker istället för bedrövligt dåliga tekniska lösningar.

    Hur mycket kostar en Blue-Ray spelare idag? Hur mycket kostar en film? typ 4000:- resp 400:-, hur mycket av pengarna går åt till licenser till AACS, HDMI, MPEG, Dolby, Sony, Intel etc etc. För att sen inte tala om vad utvecklingskostnaden och underhållet av AACS och HDCP och deras nycklar kostar.

    Nä fy satan.

    Kommentar av Perty | januari 7, 2008 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s