Sylt och marmelad, nya versioner

I somras skrev jag hur jag kokar jordgubbssylt, vilket blev någorlunda bra. Strax efter skrev jag även om några varianter på jordgubbsmarmelad, som jag tyvärr inte har hunnit prova själv.

Jamie Oliver hade jordgubbar som tema häromdagen, och visade ett enkelt trick för att få sylten ännu mer homogen och mysig: Krossa bären med händerna innan de kokas. På det sättet ser man till att bären verkligen går sönder. I och med att man gör det med händerna så blir de både lagom krossade och det är lätt att känna om man har missat något. Det ska absolut praktiseras i sommar. Sylt ska inte innehålla bollar.

En av anledningarna till att jag inte gjorde någon marmelad med choklad i var framför allt att jag var väldigt osäker på mängden choklad man skulle ha i. Enligt recept.nu är det lagom med 150 gram till 1 kg bär, åtminstone för hallon. Det är nog en bra utgångspunkt, men jag misstänker att om man använder en rejält intensiv historia som Valrhona Guanaja, så kan man nog minska lite på mängden. I sann vetenskaplig anda, och helt och hållet till förmån för allmänheten, känner jag att det är min plikt att göra flera olika versioner för att se vad som fungerar bäst med just den sorten. Ett minimum på fyra sorter med vardera 50, 100, 150 och 200 gram per kg bär känns som en bra utgångspunkt.

Att äta upp marmelad på minst 4 kg bär lär inte vara något problem. Någorlunda ljust bröd, en redig klick marmelad, och toppat med mild ost har synnerligen hård åtgång i det här hushållet, speciellt som tonåringarna börjar inse hur utsökt det är.

Andra bloggar om: , , , , .

4 reaktioner till “Sylt och marmelad, nya versioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s