Basic personligt

Daniels personliga blogg

Julen är kristen? Var då?

Via Blogge såg jag att utbildningsminister Jan Björklund har skrivit en lång sak om vår ”kristna jul”. Tydligen ingick inte historia i de ämnen som Jan läste i skolan, för då kanske han hade fått veta lite om några andra skäl till att vi firar jul.

Själv undrar jag var den där kristendomen kommer in i våra traditioner någonstans, och varför i så fall julen firas så olika i de kristna länderna.

Någon sorts tomtefigur finns förvisso på de flesta ställen, fast oftast med helt olika personlighet, och ofta med lite olika namn. Bibeln tar inte upp tomten som en stor och viktig figur, varken i gamla eller nya testamentet. Det finns ett helgon ”Sankt Nicholaus”, men det namnet används inte här.

Maten är i Sverige väldigt fokuserad på massor med olika rätter av gris. Gris, det där djuret som hade en viktig position här innan kristendomen kom hit. Även sillen är tämligen lokal för oss häromkring. Varken fläsk eller sill har en stor roll i bibeln.

Många skickar julkort och ännu fler ger varandra inslagna presenter, mycket oftare än på födelsedagar. Jag undrar nyfiket var den typen av beteende finns beskrivet i bibeln, för det är ju inte riktigt på nivån ”allmosor”.

Jag efterlyser också de bibelcitat som säger att man ska ta in en gran och hänga upp nötter, pappersprylar och brandfarliga ljus i dem.

Att det sedan finns kristna inslag här och där är ju inte så konstigt, kristendomen har ju haft flera hundra år på sig att knö in dem. Däremot gör det ju att man blir tvungen att fundera över vad som menas med ”riktig jul”. Är det så som den firades förra året? För 100 år sedan? För 1000 år sedan? Alla traditioner utvecklas och modifieras under årens lopp, så var ska man dra gränsen för vad som är äkta och vad som är påklistrat?

Jag vet bara att jag trots att jag är övertygad ateist så har jag inget problem att fira jul. Det finns tillräckligt att ”göra” utan att behöva blanda in Jesus.

Andra bloggar om: , , , .

Annonser

december 20, 2007 - Posted by | idioti, politik, religion

8 kommentarer »

 1. Juletiden har väl i alla tider firats här i Norden – den längsta natten infaller ju 21-22 december och Midvinter har firats/blotats långt innan Sverige kristnades.

  Kyrkan försökte ju även ”kristna” Midsommaren, genom att kalla den för Johannes Döparens dag, men si det gick inte – vi hedningar fortsätter att fira den längsta dagen på året!

  I min närmaste vänkrets firar vi såväl Midsommar, Midvinter som vårdagjämningen och höstdagjämningen med att äta festlig middag tillsammans.

  Nu är det dags för Midvinterblot på lördag!!

  Kommentar av Ister | december 20, 2007 | Svara

 2. Julen har mycket lite med kristendomen att göra — det vet vem som helst. Vi behöver en fest för att lysa upp tillvaron i vintermörkret. Om inte julen funnes, skulle vi behöva uppfinna den.

  ~*God Jul!*~
  🙂

  Kommentar av A.R.Yngve | december 20, 2007 | Svara

 3. Den tidiga kyrkan var lite smartare än senare missionärer. Man gjorde inte rent hus med tidigare traditioner. Överförde inte sin egen kultur som mer kristen än andras. Man byggde på det som fanns och gav det plats.

  Alltså var det naturligt att fira en högtid vid jul för det hade man alltid gjort.

  För naturligtvis vet ingen när Jesus föddes. Förmodligen inte vid denna tid på året i alla fall säger dom som vet mer om fåraskötsel och herdar än jag…

  Kommentar av kyrksyster | december 20, 2007 | Svara

 4. Jag skriver en del om Varför vi firar jul i Sverige.

  Kommentar av maxelson | december 21, 2007 | Svara

 5. I min släkt har vi så långt jag kan minnas firat jul, midvinter, höst, och vårdagjämningen med trevliga festmiddagar i Guds namn. Så nu e vi feta och gnälliga. Väntar på operation av magsäcken nu i februari Väger 145 och kan inte gå utanför huset.

  Kommentar av Anoda | december 24, 2007 | Svara

 6. Mycket bra inlägg
  Jag är själv kristen och anser inte att vårat land är kristet.
  Vi har tidigare varit ett land som sänt ut missionärer, i Kina fräls 30 000 människor varje dag.
  Dröjer nog inte många år innan vi har utländska missionärer i sverige för att vi inte längre räknas som kristet.

  Folk har det för bra för att söka Gud, och söker man inte hittar man inte.
  Btw jag blev frälst i somras och sen dess har jag levt ett liv där övernaturliga saker varit vardag.
  Jag börjar vänja mig men min polare som är helt ny är förforande helt lyrisk över att Gud är så GRYM!!

  Bli kristen, it’s amazing!!

  //Roger Kristensson

  Kommentar av Roger | januari 13, 2008 | Svara

 7. Måste bara tillägga när jag ser kommentarerna att om du är intresserad av Gud eller undrar nått mer så är det bara te å skriva.

  Roger_88_1@hotmail.com

  Kommentar av Roger | januari 13, 2008 | Svara

 8. Roger: Trevligt att du trivs, och att du gillade inlägget.

  Kommentar av Daniel Brahneborg | januari 13, 2008 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s