Basic personligt

Daniels personliga blogg

Restaurang med open source

Gårdagens middag skulle börja klockan 18. Av olika skäl kom resten av gänget inte förrän 45 minuter senare, så under tiden satte jag mig och bläddrade bland de böcker de hade liggande. En av dem var en tjock bok med recept på julmat. Det var allting från sillar och korv till pepparkakor och hjortronsylt. Varenda liten krydda var med, och det var bra instruktioner för hur man skulle göra. En bok som inte var så tråkig när man var hungrig och väntade på mat. När man sedan började gå runt bland rätterna, fanns i princip allting från boken med.

Eftersom jag är totalt datorskadad, kunde jag inte låta bli att göra jämförelsen med open source. Här har vi alltså en restaurang som har två stjärnor i michelinguiden (som enda i Sverige, vilket inte gick att missa), men de låter ändå vem som helst få veta precis hur de gör allting. Ingenting hindrar vilken annan restaurang som helst att använda samma recept, men det spelar ju ingen roll. Det viktiga är ju vilka råvaror de använder, precisionen vill tillagningen, inredning och service (jag älskar personliga minihanddukar på toaletterna), en evig förnyelse, och så vidare.

Jämförelsen håller inte till 100%, men likheten med företag vars applikationer är open source är ändå slående. Eller frågan med att sälja DRM-fria MP3-filer, för den delen. Själva produkten är bara en del av det hela. För att konkurrera behöver man en användarvänlig paketering och bra service, och sådant är mycket svårare att kopiera. Poängen är att när man lyckas göra den delen bra, så är det inget problem att ta bra betalt.

Andra bloggar om: , , , , .

Annonser

december 19, 2007 - Posted by | mat, teknik

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s