Basic personligt

Daniels personliga blogg

Fildelning på universitet på väg ner?

Jag såg nyss på Slashdot att enligt några mail från MediaDefender så är förmodligen siffrorna på mediabolagens påstådda förlust på grund av fildelning på universiteten rejält överdriven. Enligt MPAA så är 44% av fildelarna studenter, men den verkliga siffran verkar ligga mellan 2 och 4%. Å andra sidan togs de här senaste siffrorna under juli månad.

Samtidigt finns fortfarande ingen koppling mellan fildelning och förlorad intäkt, förutom möjligtvis att de som fildelar vanligtvis är de som spenderar mest, eftersom det är de som är de största fansen.

Det är verkligen inte speciellt starka bevis som finns åt något håll i den här frågan. Att storleken på de påstådda förlusterna är rent trams är däremot uppenbart, liksom ineffektiviteten hos dumheter som DRM. Om en viss artist eller film går plus eller minus på fildelningen verkar variera från fall till fall, vilket bara visar hur dumt det är att lagstifta mot det.

****

Ännu ett exempel på att mjukvarupatent hindrar konsumenter från att få bättre produkter visade sig idag, när Nokia går ut och säger att de inte vill införa stöd för musikformatet Ogg Vorbis av rädsla för att göra patentintrång. Trots att några sådana patent inte finns, eller har dykt upp under de år som formatet har funnits.

****

Jag längtar så enormt mycket efter en värld där man slipper allt det här meningslösa tjafsandet. Ge oss kunder bra produkter istället, och konkurrera med saker som kvalitet, kundsupport och öppenhet istället. Det blir både billigare och roligare för alla. Utom möjligtvis stämningskåta jurister kanske, men det gör ju ingenting.

Andra bloggar om: , , , .

Annonser

december 10, 2007 - Posted by | politik, teknik

2 kommentarer »

  1. Men en liten artist med en liten utgivning med större utgifter måste väl då påverkas negativt?.

    Kommentar av Pelle | december 10, 2007 | Svara

  2. Om man i längden har stora utgifter trots liten utgivning ska man gå en kurs i ekonomi och därefter byta sysselsättning.

    Kommentar av Daniel Brahneborg | december 10, 2007 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s