Basic personligt

Daniels personliga blogg

Författarstrejken och internet

Nu när författarstrejken i USA har pågått ett tag, bestämde jag mig för att söka runt lite och se hur långt de har kommit.

Det har redan börjat bli lite mer tunnsått på fildelningsnäten med höstens TV-serier, men det kan å andra sidan lika gärna bero på ett normal juluppehåll. De flesta har kommit till avsnitt 11, och med en standard på 22 avsnitt per år så är det rimligtvis dags för en halvtidspaus. I senaste Bones firade de jul med gran och allt, vilket kändes lite skumt.

Jag hittade inget vettigt på de normala tidningarna, men så hittade jag ett ganska aktuellt bloggentry av en Dave Winer (tillägg: det var visst Dave som skapade RSS, där ser man). Enligt honom beror strejken inte bara på någon halv procent hit eller dit, utan är mycket allvarligare. Spana in den här låsningen:

Författarna vill ha betalt för det material som släpps på internet.

Bolagen har ingen aning om hur de ska få några intäkter den vägen överhuvudtaget (vilket i sig är patetiskt, men ändå), och kan därför inte lova några pengar.

Dessutom kan inte bolagen släppa det de har på internet för att experimentera fram en fungerande affärsmodell, för de sitter fast i avtal som begränsar hur de kan släppa det materialet. Det här är i och för sig inget nytt, det har de tjatat om alla år som deras kunder har tiggt och bett om en fungerande internetdistribution istället för meningslösa formatkrig.

Då blir ju den uppenbara frågan vilka dessa onda internet-hatande avtalspartners är. Håll i hatten nu: Det är författarna. Ni vet, de där som strejkar för att få del av internet-intäkterna.

Helt plötsligt känns det som om en reality-version av Alien vs Predator. Författarna har en stor del av ansvaret till varför det finns så dåligt utbud på de existerande nätbutikerna, eftersom de i sina avtal är så petiga med att få betalt för exakt varenda liten kopia som existerar i vartenda litet medium.

Samtidigt så är bolagen ansvariga för att skicka blodtörstiga jurister på barn, fattiga mammor och mormödrar utan datorer. Värdet på det fildelade materialet är då plötsligt väldigt lätt att mäta, och är på nivån av ett större lands BNP. Men de pengarna går ju direkt till juristerna, så de går inte att dela med sig av.

Charmig bransch, det där. Den vill verkligen ta självmord.

Andra bloggar om: , , , , , , .

Annonser

december 5, 2007 - Posted by | media, teknik

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s