Basic personligt

Daniels personliga blogg

Lax teriyaki

I DN’s artikel om att fisk förbättrar minnet (även i SvD) har de helt glömt att ha med något bra och enkelt recept. Här är vår favorit, som nästan lagar sig själv. Nu när man kan få hela laxsidor för 89:-/kilot titt som tätt så är det perfekt att köpa ett par stycken, dela upp dem i 2-3 delar, och slänga in i frysen.

Sätt på ris. Noga tvättat jasminris, så klart. Med riskokare håller det sig varmt och bra tills allt annat är färdigt.

Fyll botten av en ugnsfast form med grovt salt. Lägg på laxfilén med skinnsidan nedåt. Saltbädden gör att fettet som trycks ut av värmen kan rinna bort, så att man inte får fisk simmande i smält fett. Sätt in i ugnen på 100-125 grader, tills den är 42 grader på tjockaste stället. Att det kanske inte är helt genomstekt gör inget, det blir den bara saftigare av.
Blanda lika delar japansk soja, mirin och vitt vin, samt en halv del socker. Om man har någon halvbra sake hemma kan man slänga i lite sånt också, det försämrar inte direkt smaken. Man kan spä upp med lite mer soja om man vill, men inte för mycket, för då blir det för salt och äckligt. Koka upp, och låt stå på minsta möjliga värme under lite omrörning tills fisken är klar.

Jag hittade ett liknande recept hos Ica (tror jag), där det stod att det gick åt 140 gram per person. Yeah, right. 340 gram, möjligen.

Andra bloggar om: , , , , .

Annonser

november 22, 2007 - Posted by | mat

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s