Basic personligt

Daniels personliga blogg

Eckerölinjens smörgåsbord

DN har en kul artikel om smörgåsbord på Östersjön idag. Tyvärr har de glömt det på lilla Eckerölinjen.

RäksmörgåsVi åkte med dem första gången 2001 eller nåt sånt, och åt julbord med Ullis jobb. Tidigare på hösten har de viltbord, och resten av året ett mer normalt smörgåsbord. Priset brukar ligga runt 150 spänn, med 200 för julbordet. Med en räksmörgås med en liter räkor på till frukost på utresan, en trevlig lunch och lite shopping i Mariehamn och ett smörgåsbord på vägen tillbaka, har man både en ganska billig och mättande utflyktsdag.

Det brukar finnas så många sorters lax att man utan större problem kan äta en hel middag bara med laxrätter, vilket Tom brukar uppskatta. Resten av de kalla rätterna har gått om ljuspunkter, även om jag just nu inte kommer ihåg exakt vilka som var bäst.

Den riktiga höjdaren är istället den varma delen. Förutom de obligatoriska köttbullarna finns alltid lite olika varianter på fläskfilé och oxfilé, kyckling och fisk, och till det både stekt och kokt potatis. Potatisgratäng har också förekommit, om jag inte minns fel. Det tydligaste lokala inslaget är det svarta ålandsbrödet som inte får missas.

ChokladmousseEfterrättsbordet innehåller chokladmousse (om än inte lika god som den vi gjorde på Valrhona-choklad härom året – den på bilden bredvid), bär och annat mumsigt.

Båten är ganska liten och turen inte så lång, men lite taxfreeshopping har vi alltid hunnit med.

Tyvärr hände någonting för ett eller två år sedan, då den genomsnittsliga kvalitén sjönk betydligt. Det var som att kockarna hade tappat stinget lite grand. Någon som har åkt nyligen om vet om de har skärpt sig?

Tillägg: Sedan så ligger ju naturligtvis mormors ande över minnena av eckerökryssningarna också, vilket bara visar hur mycket hon levde.

Andra bloggar om: , , , , .

Annonser

november 18, 2007 - Posted by | mat

2 kommentarer »

  1. Dessvärre har nivån inte återgått till sin forna glans. Vi åker lite nu och då och nu senast åt vi deras viltbord. Några riktiga höjdare, diverse filevarianter o gratäng till. Det kallskurna och sill/laxsidan var ingen höjdare.

    Kommentar av Fru Tvåbening | november 18, 2007 | Svara

  2. Vi äter sgs som aldrig buffé på färjorna, utan väljer a la Carten på Cinderella, avg kl 18.00 Stadsgården. Restaurangen håller en mkt bra service, förutom en vällagad mat och ett mkt bra utbud av viner. Man kan knappast få bättre mat och service och mottagande än just på Cinderella. Därtill har de en vinbar med Joakim el Eliza som kan viner/champange på sina tio (!) fingrar. Plus ofta en trevlig barpianist som skapar en trevlig stämning i baren. Eckerö har vi inte så goda erfarenheter av, tyvärr.
    Det känns som om man kommer och stör.

    Kommentar av björn carneholm | november 20, 2007 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s