Basic personligt

Daniels personliga blogg

Billigt eller färskt

Ibland önskar jag att folk i allmänhet var lite bättre på kemi. Och ekonomi, och teknik, och en massa annat, men ändå.

Det senaste tjafset om paketering av mat känns mest lite konstigt. Till och med i SvD’s faktaruta är de lite förvirrade: ”Syret avlägsnas och ersätts av en livsmedelsgas som oftast består av koldioxid och kvävgas.” Då tittar vi hos Wikipedia, för att se vad det är för någonting i vanlig luft: 78% kvävgas, 21% syre, 1% argon, 0.04% koldioxid, och små mängder av lite annat. Den där ”livsmedelsgasen” är alltså inget annat än syrefri ren luft.

Att då packa mat i en sådan miljö, för att se till att maten inte blir full av bakterier som gillar syre, är ju inget konstigt. Om det nu är så att bakterier som klarar sig utan syre ändå kan växa, och då bli både elakare och farligare än de förra, så är ju en bra kompromiss att låta en liten mängd syre finnas kvar. Hållbarhet maximeras och bakterietillväxt minimeras. Att maten är ”gammal och dålig” är ju inget annat än en lekmansbeskrivning av högt bakterieinnehåll och kanske lägre näringsinnehåll. Matens ålder i sig är ju irrelevant. Mat är ju inget annat än kemi.

–Det är egendomligt att när konsumenterna allt mer efterfrågar färsk och närproducerad mat så går utvecklingen av ekonomiska skäl åt det rakt motsatta hållet.

Jo, fast så är det ju inte. Det är en mycket liten del av konsumenterna som vill ha det, eftersom det oundvikligen leder till högre priser. Så fort priserna går upp 1%, även om det skulle vara jättemycket mer ekologiskt och godare och nyttigare osv blir det ju hysteriska uppror överallt. Om det var så låg efterfrågan på billigare mat (med sämre kvalitet) så skulle dessutom vare sig Coop Extra, Lidl, osv vara så stora.

Andra bloggar om: , .

Annonser

november 16, 2007 - Posted by | mat

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s