Basic personligt

Daniels personliga blogg

Bombmatta

Det är en rejäl bombmatta som politikerna lägger ut nu med hjälp av frikortet ”kriget mot terrorismen”, och ”jakt på pedofiler” som reserv när det behövs.

  • FRA-avlyssningen som diskuterades i våras, för internettrafik utomlands.
  • Operatörernas loggar med internettrafik inom Sverige.
  • Databas över flygresenärer.
  • Buggning av telefoner utan krav på misstanke om brott.
  • Blodprovsregistret som i strid mot vad det skapades för, användes för att hitta Anna Lindhs mördare.

Det finns många slutsatser man kan dra av detta. Jag gillar punktlistor, de gör saker överskådligt.

  • Det är en hel arsenal med olika typer av avlyssning och loggning, som alla är i lite olika stadium. Att hålla reda på när respektive förslag är uppe för omröstning är inte speciellt lätt, vilket naturligtvis gör motståndet försvagat och splittrat. Piratvärlden gör sitt bästa för att bringa lite ordning i dem, som tur är.
  • Databaserna kommer innehålla så mycket information att de oundvikligen kommer användas för andra ändamål. Ett litet mordfall eller två, så är alla ursprungliga ambitioner om vad det ska användas till, helt borta.
  • Alla databaser läcker. Ju större och med ju mer värdefull information, desto större risk. Med politiker som använder ”sigge”/”sigge” och tror att det är mottagaren som är ansvarig för att ett mail hamnar hos rätt person, är det inte så svårt att förstå var den genomsnittsliga tekniska förståelsen ligger. Tänk på ett heltal mindre än ett.
  • De flesta är helt meningslösa. Jaha, man ska ha loggar på vilka som mailar varandra, men man bryr sig inte om webtrafik. Bra, då tar de fantastiskt intelligenta och supertekniska genierna till terrorister och gör något så avancerat som att skaffa ett konto hos Hotmail eller Gmail. Och vaddå ”loggar in på internet”? Vi har en brandvägg som håller linan igång 24/7. Det finns inget ”första” och ”sista” paket där.
  • Alla har som motivation att de ska göra livet ”tryggare”. Jo, det känns verkligen tryggt att det kommer det ena lagförslaget efter det andra för att åstadkomma denna trygghet. Det är ju knappast så att det syns något slut på den här floden med dumheter. Dessutom fungerar det inte. I DN eller SvD i våras någon gång var det en lång artikel om att ökade trygghetssystem i själva verket får oss att känna oss mer otrygga, eftersom man aldrig tränas i att känna trygghet i sig själv. Allting ska komma utifrån, vilket bara kräver fler och fler sådana här konstruktioner. Bara man har infört ett första system, som t.ex. det meningslösa barnporrfiltret (som stoppar tecknade serier och bonsaiträd), rullar det nästan på av sig själv. Folk upplever en ökad otrygghet, och gör därför inget motstånd när övergreppen mot privatlivet kommer som ett lämmeltåg.

Härnäst står på min privata att-göra-lista att maila några riksdagsmän och fråga om de inte tycker det skulle vara på sin plats att rösta nej till förslag som både kostar massa pengar, inte kommer ha avsedd effekt, och som bryter mot svensk grundlag.

Det är lite underligt, ändå. På 70-/80-talen var folk enormt upprörda över hur avlyssnade och bevakade folk var i öst, och nu på senare år hur hemskt det är med kinas internetcensur. Nu sitter folk både i diskussionsforum på nätet och i lunchrummen och tycker ”asch, det gör inte så mycket, jag har ändå inget att dölja”. Hur vet ni det, när ni inte vet vad som kommer göras olagligt härnäst?

SvD: Ditt privata liv är hotat, Våg av övervakning i EU

Andra bloggar om: , , , , .

Annonser

november 13, 2007 - Posted by | idioti, politik

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s