Basic personligt

Daniels personliga blogg

Vällingbys korkade parkeringshus

Sedan ett par år tillbaka håller de på och bygger om Vällingby centrum. Det gamla parkeringshuset är utbytt mot bostäder, och har grävts ned under gatan. Dessutom har det växt ett kvarter. På det hela taget blir det riktigt bra.

Förutom parkeringshusen, då. Det finns två, men hittills har jag bara sett det som ligger mest centralt. Det är så fantastiskt korkat på så många sätt att man bara blir ledsen.

 • Den enda infarten är från en knappnålsstor rondell, precis till höger från där den mesta trafiken kommer. Det gör att antingen måste de köra runt ett varv för att komma ner, eller också ställer sig bilarna och blockerar hela rondellen medan de väntar på att få åka ner. Där är i sin tur så smalt att trafiken upp stoppas en stund.
 • Parkeringsplatserna är extremt smala, och verkar dimensionerade efter de pyttesmå bilar som fanns på 50-talet när Vällingby byggdes. Det räcker att en BMW ställer sig några centimeter snett för att platsen bredvid ska bli oanvändbar. Det borde vara lag på platser med dubbla markeringar, som det är t.ex. utanför Coop i Bromma och Vinsta.
 • Taket bärs upp av väldigt långsmala, ovala pelare. Dessa står ofta felvända, så att de tar upp så mycket av vägbredden som möjligt.
 • Det är så pass smalt i vägen mellan platserna att det inte går att köra förbi när någon väntar på att en plats ska bli ledig. Det gör att all trafik tvärstannar så fort någon bil lämnar eller tar en plats.
 • Nedfarten till den nedre våningen korsar uppfarten, vilket gör att all trafik tvärstannar där också.
 • Om man har parkerat på den nedre våningen måste man förbi fyra stycken blixtlåskorsningar, vilket orsakar ytterligare stopp.
 • Folket som parkerar där har en genomsnittslig intelligens som ungefär motsvarar en förståndshandikappad fiskmås, och kör tvärs igenom de sneda parkeringsplatserna och ställer sig med fronten mot trafiken. Det gör att det tar ännu längre tid innan de kommer ut från sin plats, och därmed blir det också ännu längre väntetider för alla andra.

Sammanlagt gjorde det här att det idag tog 20 minuter att ta sig ut. 20 minuter med massor med bilar på tomgång, i ett instängt garage. Låter ju jättenyttigt.

Eller så är det helt enkelt så att det är Friluftsfrämjandet som är ansvarigt för arkitekturen, för att vi som trots allt bor ganska nära ska ta oss i kragen och gå dit istället. Man vet ju aldrig.

Andra bloggar om: , .

Annonser

november 10, 2007 - Posted by | idioti, teknik

2 kommentarer »

 1. Ja trafiklösningarna i nya V-centrum känns inte så där jätte bra och genomtänkta. Tror att det kommer att ske en allvarlig olycka förr eller senare tyvärr.

  Ha det!
  /tom

  Kommentar av TomSmoke | november 12, 2007 | Svara

 2. […] här är alltså samma Svenska Bostäder som har hand om ombyggnaden av Vällingby Centrum, och de nya fina garagen. Har Svebo aktier i plåtverkstäderna i stan, eller vad är det frågan […]

  Pingback av Svenska Bostäder på 50-talet | Basic personligt | september 9, 2008 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s