Tyskland övervakar

Nu har det blivit Tysklands tur att logga email, SMS och allt annat som Thomas Bodström tyckte var nödvändigt för att hitta alla miljontals terrorister och pedofiler (undrar om det finns någon överlappning, dvs hur många självmordspedofiler finns det?) vi har i Sverige. De verkar nöja sig med sex månader, till skillnad från Sveriges tolv.

Till att börja med kommer det här ju, precis som Oscar Swartz betonar, leda till självcensur. Även om webmail inte är med i loggningen undviker man kanske ändå att skriva något som skulle vara olämpligt. Sådant är riktigt illa.

Däremot finns en lite intressant aspekt när det gäller anonymiseringstjänster. De flesta verkar tro att det för all framtid kommer fungera så här:

  1. Medborgarna använder ny/starkare kryptering.
  2. Övervakarna skaffar större datorer och anställer fler matematiker som gör att denna kryptering går att knäcka, åtminstone för enstaka meddelanden.
  3. Gå till punkt 1.

Än så länge är vi kvar i loopen. Precis som Simon Singh påpekar i den excellenta Kodboken så finns faktiskt en slutstation, nämligen kvantkryptering. Det använder en osäkerhet på partikelnivå, som inte går att ta sig förbi. Där är det obönhörligen tvärstopp. Liknande teknik kan användas både för att kryptera och att knäcka krypton, vilket gör att framtiden (kanske) kommer fortsätta så här:

  1. Universitet och företag världen över jobbar för att få fram stabila och billiga kvantdatorer.
  2. Övervakarna använder dem för att knäcka all elektronisk kommunikation.
  3. Världen Är Inte Kul Alls. Enda sättet att inte bli avlyssnad är att kommunicera via papper och penna, med personliga överlämningar. Om all elektronisk post övervakas lär ju all snigelpost råka ut för samma sak.
  4. Kvantdatorerna når medborgarna, vilket gör övervakarnas utrustning värdelös.
  5. Internet blir oåterkalleligen ett stort, svart hål, där folk återigen kan vara hur anonyma de vill, och diskutera både barnporr, bombrecept och nazism utan att bli åtalade.
  6. Folket återtar makten.

Man kan ju hoppas på punkt 6, i alla fall.

Andra bloggar om: , , , .

2 reaktioner till “Tyskland övervakar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s