Basic personligt

Daniels personliga blogg

NU bryr de sig om källskyddet?

Journalistkåren i Sverige är ju direkt sorgliga.

När Thomas Bodström kuppar igenom loggning av all internettrafik i hela EU, säger de inte flasklock. Nu när det har gått för långt för att stoppa det helt, så kommer en liten notis här och där. Ett gigantisk uppror från hela journalistkåren hade varit lite mer passande. Samma sak med FRA-avlyssningen, den är det nästan bara folk från pirathåll som argumenterar mot.

Anledningen är självklart att det är ett direkt hot mot källskyddet, som ger medborgarna rätt att anonymt kommunicera med journalister, och ge dem tips om missförhållanden. Nu när polisen har gjort en husrannsakan hos TV4, då blir det plötsligt andra toner, då gnälls det för full hals.

Fattar de inte att allt det här handlar om samma sak? Antingen har vi privat kommunikation, eller så har vi det inte. I en digital värld finns inga mellanting. Dessutom tillkommer risken för ändamålsglidning, när mediabranschen med sina lögner om ”stölder” snart kommer få tillgång till det här trafikdatat. Att databasen i det läget kommer läcka som ett såll och medborgarna bli helt rättslösa, är ju en självklarhet. Politiker kan ju inte ens skicka mail till rätt person, liksom.

Vem vet, poletten kanske börjar ramla ner nu, när journalisterna får se vad den här tramsiga ”jakten på terrorister” egentligen har för effekt.

Andra bloggar om: , , , , .

Annonser

november 7, 2007 - Posted by | idioti, media, politik, teknik

6 kommentarer »

 1. Men håll med om att det vore intressant att se raderna på kvittot.
  Tänk om det visar sig att journalisterna ljuger, hemska tanke! Journalister kanske kan hitta på eller förbättra en story? Borde det inte vara vara självklart att man ska kunna undersöka informationen, utan att kika vilken kälan var?
  Kanske de fyra personer som var på restaurangen åt för 600 kr? och delade endast en flaska vin på fyra?
  Det vore en story.

  Kommentar av bengt | november 7, 2007 | Svara

 2. […] Bloggat hittills: Frendo, Christian Engström, Rick Falkvinge, Oscar Swartz 1, Oscar Swartz 2, Osäkerhet och tystnandet och Free the Mind. (Snott helt fräckt från Engströms blogg) samt Fredrik Funderar, Lars Olofsson och Basic Personligt. […]

  Pingback av opassande » Tack, Thomas Bodström | november 7, 2007 | Svara

 3. […] och demokratiskt är helt klart. Basic gör en bra koppling – där han kritiserar medierna för att inte ha insett vad det första innebär för det andra. Jonas Morian tar upp SÄPO:s önskemål om utökad möjlighet att bugga misstänkta, oavsett var […]

  Pingback av deep|edition » Det riktiga 1984 | november 7, 2007 | Svara

 4. Majoriteten av journalisterna är helt enkelt fegmesar och rädda om det egna skinnet och karriären.

  Skriver de ned Bodströms galenskaper så kan de hamna i någon av de hemliga och olagliga register som redan finns, med registreringen ”omedgörlig”, och inte få fler journalist-jobb, bli portad från presskonferanser o.s.v.

  Kommentar av Dennis Nilsson | november 9, 2007 | Svara

 5. Dennis: Vilken underbar, öppen och fin demokrati vi bor i, för det där är nog alldeles för sant.

  Kommentar av Daniel Brahneborg | november 9, 2007 | Svara

 6. […] Swartz 3, Osäkerhet och tystnandet, Free the Mind, Fredrik Funderar, Lars Olofsson, Jonas Morian, Basic Personligt, andra sidan och […]

  Pingback av Teflonminne » Det var droppen! | november 9, 2007 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s