Basic personligt

Daniels personliga blogg

Dravel

Jaha, då var det dags för ännu en ”det är så synd om oss kreatörer”-artikel i Aftonbladet.

Pseduoargument om att illegal fildelning till och med har gynnat branschen eller att ”det ändå tjänas så stora pengar” har fått växa till sanningar.

Däremot är det helt ok att pseudoargument som att varje delad fil motsvarar en förlust på filens pris i affären multiplicerat med antalet potentiella användare på internet. Så fint.

Vi tycker det är fullt rimligt att det i Sverige, precis som i dessa länder, ska vara möjligt för den kreatör som blivit utsatt för ett upphovsrättsintrång att via domstolsprövning få reda på vem som står bakom ett IP-nummer. Detta möjliggör mjukare påföljder som varningsbrev och skadestånd …

Ja, de skadestånd som de har krävt hittills, som 2 miljoner för 24 stycken mp3-filer, det är ju verkligen ”mjukt”. Jo, verkligen.

Osv… Jag ska såga resten av meningarna senare i kväll, om ingen annan hinner före.

Andra bloggar om: , , .

Annonser

oktober 28, 2007 - Posted by | idioti, politik, teknik

6 kommentarer »

 1. […] kan de dessutom berätta varför de inte sa det före valet? Basic Personligt kommenterar också riksdagsmännens debattartikel.Pingat på Intressant. Andra bloggar om: […]

  Pingback av Riksdagsmän vill jaga fildelare « Christian Engström (pp) | oktober 28, 2007 | Svara

 2. det bästa vore väl om en ny fildelningstjänst kunde utvecklas som samtidigt tog betalt per fildelning, så att ju mer en fil delades, ju mer tjänar upphovsrättsinnehavaren. En viktig del i fildelandet är ju att man endast på internet kan hitta obskyr musik. Vad är vitsen att köpa på Itunes om dom ändå bara har Britney & co.

  Kommentar av Riku | oktober 28, 2007 | Svara

 3. Riku: Det finns flera problem med det.
  1. Det går inte att veta vad som fildelas utan en total övervakning.
  2. Det är för lätt för artisten att fejka trafik.
  3. Alla använder redan bittorrent, och om ett nytt protokoll ska kunna konkurrera ut det måste det vara rejält mycket bättre, genom att ge lägre nedladdningstider.

  En enklare metod är att göra som fler och fler artister gör, och sälja musiken själva i form av rena MP3-filer. Kräver inga nya tjänster, ingen ny övervakning, och ger större procentandel till artisten.

  Kommentar av Daniel Brahneborg | oktober 28, 2007 | Svara

 4. Helt rätt Riku. Jag försökte få tag på en programvara för ett tag sedan som inte längre finns att köpa. mailade tillverkaren och frågade om jag kunde köpa av dem. nej det gick inte och man fick inte kopiera heller utan jag skulle leta efter begagnade licenser. ja man får ju inte så mkt val. Just det med utbudet är så enormt på fildelningssiter, man hittar gamla filmer som inte går att hyra/köpa längre. Själv bor jag ute på landet, får jag för mig att hyra en 3 år gammal film så är det helt omöjligt, närmaste stället är 15 mil t/r. Finns ju även tjänster där man kan ladda hem lagliga image filer av filmer, men dom kostar lika mkt/mer som i affären och då får man ett snyggt fodral och slipper bränna själv.

  Kommentar av Christian | oktober 28, 2007 | Svara

 5. […] Christian Engström hade en del bra poänger, men jag vill såga den lite mer än jag gjorde i morse. Kreatörer och politiker: Sluta […]

  Pingback av Dravel, mening för mening « Basic personligt | oktober 28, 2007 | Svara

 6. Daniel: Sant som du säger. Men om det hade gått hade det nog varit det optimala för båda parter. Hur som helst är det lagliga alternativet för dåligt för konsumenterna och eftersom vi lever i ett marknadsekonomiskt samhälle så vinner den som erbjuder bäst tjänster. Den som tar till en föråldrad lag för att slå ut konkurrenter har alltid fel. Det är ju inte lagen som måste anpassas, det är den lagliga produkten.

  Det jobbiga i fildelningsproblemet är väl att båda har rätt, på sitt sätt, men ändå fel på flera sätt.

  Kommentar av Riku | oktober 31, 2007 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s