Basic personligt

Daniels personliga blogg

Äntligen lite seriös matte

Äntligen verkar det vara en satsning på en elitklass i matematik, den här gången på Norra Real.

När jag skulle börja på gymnasiet, vilket förresten var just på Norra Real, fanns också en linje där det skulle satsas på mer avancerad matematikundervisning. Jag sökte dit, men eftersom antagningsprovet handlade väldigt mycket om problemlösning och resonemang gick det sämre än det hade behövt gå. Jag förstod alla lösningar i efterhand, men hade helt enkelt inte tillräckligt med problemlösningsträning då.

Enligt vad jag hörde efteråt så blev linjen inte så lyckad, eftersom alla tydligen blev lovade femmor i matte oavsett resultat. Alltså behövde de inte vara med på mattelektionerna. Snart därefter försvann linjen.

Precis som en artikel visade i somras så är bra kunskaper i matte och problemlösning en viktig grund för bra resultat även i andra ämnen. Förhoppningsvis gör de inte om samma misstag med betygen den här gången. Det var tal om att ge vissa ämnen högre vikt när man söker till högskolan, så man kan ju gott tänka sig att mattebetygen från den här linjen värderas ännu lite högre om man till exempel söker till någon ingenjörslinje. Rektorerna på KTH och Chalmers har ju beklagat sig ganska mycket de senaste åren om hur dåliga de nya studenterna är på matte, så de borde vara rejält sugna på de här eleverna.

Om inte annat borde de kunna ge australiensarna spö.

Andra bloggar om: , , , , .

Annonser

oktober 25, 2007 - Posted by | politik, problemlösning

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s