Fortumo: Enkla SMS-betalningar

Att äga ett kortnummer eller bara ett visst nyckelord på ett kortnummer brukar kosta ganska mycket. Man måste upp i ganska höga volymer för att det ska löna sig.

I går öppnade Fortumo sin tjänst för alla. Istället för en månadsavgift tar de en del av SMS-kostnaden. Jag var en av betatestarna, och ägnade någon timme åt att göra så att premiumkonton hos RSS/Ping kan betalas via SMS. De har några olika tjänster, men jag valde ”Premium SMS-connectivity”. Man väljer ett keyword, hur det ska hanteras, och vad det ska kosta. Klart smidigt.

Att ta hand om HTTP-anrop i en Rails-applikation är ju inte så svårt. Avsändarnumret kommer i parametern ”sender”, så man får någonting typ:


sender = params['sender'].gsub(/^46/, '0')
user = User.find_by_phone(sender)
...

Det som vyn skriver ut skickas som svar till avsändaren, så man måste ha med layout false högst upp i controllern.

Den största skillnaden mot mo-sms verkar vara att de förra bara fungerar i Sverige, medan Fortumo fungerar i de flesta av våra grannländer. I vilket fall som helst är det bra med konkurrens, så att tjänsterna hela tiden blir bättre och ersättningsnivåerna blir högre. Dessutom kanske vissa keywords är upptagna hos den ena men inte hos den andra.

Andra bloggar om: , .

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s