Bhut Jolokia var gott

Sisådär, då har man ätit den nya chilisorten Bhut Jolokia.

Styrkan på chili mäts i scovillegrader. Peperoni ligger under 1.500, jalapeno ligger på 2.500 – 5.000, cayenne och tabasco ligger på 30.000-50.000, piri piri ligger på 125.000 – 150.000, och starkast hittills är habanero på upp till 500.000. Sedan kommer bhut jolokia och spöar dem alla med 1.000.000 scovillegrader. Plasthandskar är ett krav.

Själva frukten var ungefär 2 cm lång, och såg allmänt skrynklig och konstig ut. När man skar i den så luktade den lite fruktigt, ungefär som habaneron, fast med lite mer bett.

bhut jolokia

Jag använde ett recept från Jonas Borsséns bok ”Eat the heat”, fast med krusbär utbytt mot rabarber.

Finhackat i en kastrull med en liter rabarber, en gul lök, massa socker och lite annat för att få en chutney, såg den ganska mesig ut.

rabarber och bhut jolokia

Det var inte den starkaste chutney vi har gjort, men den var ändå så pass stark att den inte behövde skämmas. Tillsammans med ugnsstekt lax eller kycklingfilé är den här chutneyn hur bra som helst.

Nu har vi fem frukter kvar på den lilla plantan, och det lutar åt att fröna från åtminstone en av dem kommer få användas till nya plantor. Varför bara ha en, när man kan ha flera?

Andra bloggar om: , , .

Annons

3 kommentarer på “Bhut Jolokia var gott

  1. Kul med folk som testar nya saker.
    Notera dock att man inte kan bestämma scovillegrader efter arten då dess växtplats och dess förhållande ger mycket varierande reslutat. Undersökningar gjorda visar differanser på 50% (enligt wikipedia). Det skulle kunna innebära att du har en Bhut framför dig som inte är starkare än den senaste Red Savanha du skar upp.

    Hur som helst. Coolt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s