Basic personligt

Daniels personliga blogg

SCO är döda, länge leve SCO

För ett par år sedan kom SCO och stämde IBM för att de hade tagit massa saker från Unix och stoppat in i Linux. Strax därefter fick Microsoft för sig att betala en massa miljoner för totalt meningslösa licenser, vilket alla förstod inte var något annat än sponsring. De ville så gärna få bort Linux som konkurrent.

Tack vare P.J. och hennes sajt Groklaw gick det inte så bra. Novell visade sig äga rättigheterna till Unix, och det fanns inte en enda kodrad som hade kopierats från Unix till Linux. Hej då, SCO. Tyvärr gjorde det också att massor med folk som annars hade kunnat jobba med att göra open source-applikationerna bättre var tvungna att ägna tid åt att bemöta bullshit. Passande nog lagom till att Vista skulle lanseras.

Samtidigt är det fler och fler i USA som är negativa till patentsystemet där. Inom EU begriper de ingenting och diverse företag försöker införa samma hjärndöda och teknikfientliga mjukvarupatent, även om de än så länge inte är helt tillåtna. Ett av de värsta exemplen är från Acacia, som har ett patent på att strömma video över internet. Även om du i ditt egna företag alltså gör en helt egen lösning med hjälp av standardprodukter och egen kod, måste du betala pengar till Acacia. De har inte bidragit med någonting till din lösning, men ändå ska de ha pengar. Bra system, det där.

Nu har de slagit till igen, med ett patent på att visa samma data på olika ställen på skärmen (ungefär). De har stämt Novell och Red Hat, dvs två av de större Linuxdistributörerna. Så vilka har precis börjat joba på Acacia? Jo, två höga chefer från Microsofts juristavdelning.

Patentet är 16 år gammalt, och mängden ”prior art” är hur stor som helst. Förutom då att själva konceptet är trivialt och finns i varenda operativsystem sedan 80-talet. Återigen måste folk ägna en massa tid åt att bemöta strunt, och återigen är det folk och pengar från Microsoft i bakgrunden. Återigen kommer det visa sig att idén att kunna ta patent på koncept, speciellt när patentägaren inte ens har någon produkt som använder det, är ren idioti och bara är ett hinder för innovation.

Yeah right, att Microsoft vill samarbeta med opensource-rörelsen. Yeah right, att mjukvarupatent är bra.

Nu är det fullt krig, och någon kommer åka på storspö. Bortsett då från att information aldrig försvinner, så hur olagligt det än kommer vara att ha Linux på sin dator är det få som kommer bry sig. Istället framstår förkämparna för ”Intellektuella Rättigheter” som giriga idioter, precis som mediabranschen. Likheterna är hur många som helst, och utgången kommer bli densamma. Frihet vinner, och girighet förlorar. Det är bara trist att det kommer ta så lång tid och kräva så mycket energi och pengar att nå dit.

Andra bloggar om: , , , , , , .

Annonser

oktober 12, 2007 - Posted by | idioti, politik, teknik

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s